Reklama

Reklama

Zupa kalafiorowa dobra na wiosnę

Zupa kalafiorowa to jedna z potraw, która nabiera wyjątkowego smaku wiosną. Wraz z nadejściem ciepłych dni na naszych stołach pojawią się świeże, a nie mrożone warzywa, w tym i kalafior. Ten moment warto wykorzystać, bo zupa kalafiorowa to źródło wielu witamin i minerałów.

Składniki

  • 3 łyżki ryżu
  • 2 litry wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1 por
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

Ryż wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę i pora. 

Włożyć cebulę i pokrojonego kalafiora. Całość gotować przez ok. 30 minut.

Na koniec dodać posiekany koperek oraz lubczyk. Gotowa zupa kalafiorowa świetnie smakuje z dodatkiem śmietany. 

***
Zobacz również: 

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowazupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa

Reklama


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Zupa kalafiorowa | kalafior

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje