Zupa kalafiorowa dobra na wiosnę
Zupa kalafiorowa to jedna z potraw, która nabiera wyjątkowego smaku wiosną. Wraz z nadejściem ciepłych dni na naszych stołach pojawią się świeże, a nie mrożone warzywa, w tym i kalafior. Ten moment warto wykorzystać, bo zupa kalafiorowa to źródło wielu witamin i minerałów.
Ryż wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.
Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę i pora.
Włożyć cebulę i pokrojonego kalafiora. Całość gotować przez ok. 30 minut.
Na koniec dodać posiekany koperek oraz lubczyk. Gotowa zupa kalafiorowa świetnie smakuje z dodatkiem śmietany.
***
Zobacz również:
Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!
Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowa, zupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.