Zupa kalafiorowa dobra na wiosnę
Zupa kalafiorowa to jedna z potraw, która nabiera wyjątkowego smaku wiosną. Wraz z nadejściem ciepłych dni na naszych stołach pojawią się świeże, a nie mrożone warzywa, w tym i kalafior. Ten moment warto wykorzystać, bo zupa kalafiorowa to źródło wielu witamin i minerałów.

Składniki
- 3 łyżki ryżu
- 2 litry wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 mały kalafior
- 1 por
- 1 łyżka posiekanego koperku
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
Ryż wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.
Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę i pora.
Włożyć cebulę i pokrojonego kalafiora. Całość gotować przez ok. 30 minut.
Na koniec dodać posiekany koperek oraz lubczyk. Gotowa zupa kalafiorowa świetnie smakuje z dodatkiem śmietany.
***
Zobacz również:
Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!
Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowa, zupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.