Zupa meksykańska
Aromatyczna i pikantna.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l. wywaru mięsnego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 40 dag pomidorów,
- 1 mała cukinia,
- garść zielonej fasolki szparagowej,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- chilli w proszku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, pomidory i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w plastry, fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze części. Ostrą papryczkę posiekać drobniutko. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać chilli w proszku, przemieszać i dodać ziemniaki, marchewki, cukinie, pomidory i fasolkę szparagową. Dusić ok. 5 minut i zalać wywarem, gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować i podawać.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.