Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Prawdziwy gulasz węgierski przygotowuje się z mięsa wołowego. W spolszczonej wersji można użyć wieprzowiny
Prawdziwy gulasz węgierski przygotowuje się z mięsa wołowego. W spolszczonej wersji można użyć wieprzowiny123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jak przyrządzić bogracz węgierski? O tym nie możesz zapomnieć

Bogracz wieprzowy - przepis

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego - najlepiej z tłustszej części
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 g pieczarek
  • 150 g drobnego makaronu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 czubate łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżeczki kminku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  1. Pieczarki umyć lub obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Cebulę, paprykę oraz mięso pokroić w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzać olej z masłem.
  4. Mięso obsmażyć po kilka minut z każdej strony i delikatnie posolić.
  5. Do garnka dodać też mieloną słodką i wędzoną paprykę, wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
  6. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć jeszcze chwilę. Wymieszać, dorzucić pieczarki.
  7. Wszystko doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać i zmniejszyć moc palnika. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  8. Do garnka dodać kolejno pokrojoną paprykę, ponownie wymieszajcie i smażyć kilka minut.
  9. Następnie wlać pomidory w puszce, passatę, litr wody, liście laurowe, ziele angielskie, a następnie wymieszać i gotować pod przykryciem około pół godziny.  
  10. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  11. W osobnym garnku, w osolonej wodzie ugotować makaron al dente.
  12. Gulasz podawać z ugotowanym makaronem.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?