Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty jest sycąca, pożywna, konkretna oraz bardzo smaczna. Ma lekkość wiosennej zupy i solidną mięsną wkładkę, dostarcza witamin, jednocześnie zaspokajając każdy głód. Młoda kapusta jest przysmakiem dla wszystkich kochających nowalijki!
Zupa z młodej kapusty - sposób przygotowania:
1. Smażymy na oleju/smalcu cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy czosnek pokrojony drobno, później mięso także pokrojone w kostkę, wsypujemy przyprawy (wszystkie, oprócz kopru). Smażymy, aż mięso stanie się miękkie.
2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, a także pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, gotujemy.
3. Szatkujemy nożem kapustę, wrzucamy ją do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do garnka zawartość patelni. Po ok. 10 min. wlewamy przetartego na tarce pomidora, a także koncentrat pomidorowy. Po 5 min. zagęszczamy zupę siemieniem lub mąką rozmieszaną z wodą.
4. Zupa z młodej kapusty gotowa! Podawaj ją solo lub z grzankami
***
Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy:
zupa toskańska,
zupa ziemniaczana z pulpetami
zupa serowa.
***
Zobacz również: