Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.

Zupa z zielonego groszku smakuje najlepiej wiosną, gdy pojawiają się nowalijki
Zupa z zielonego groszku smakuje najlepiej wiosną, gdy pojawiają się nowalijki 123RF/PICSEL

Zupa z zielonego groszku: Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. 

Groszek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Dorzucić groszek do cebuli, zalać bulionem warzywnym.

Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kilka kawałków. Dorzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek i reszta warzyw będzie miękka. 

Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem. Dodać też sok z 1/2 cytryny.

Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.

***

Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy: 

Dla fanów wyrazistych smaków idealna będzie zupa toskańska

zupa ziemniaczana z pulpetami zaspokoi każdy głód, podobnie jak zupa serowa

***
Zobacz również:


"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas