Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.
Zupa z zielonego groszku: Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor.
Groszek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Dorzucić groszek do cebuli, zalać bulionem warzywnym.
Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kilka kawałków. Dorzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek i reszta warzyw będzie miękka.
Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem. Dodać też sok z 1/2 cytryny.
Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.
***
Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy:
Dla fanów wyrazistych smaków idealna będzie zupa toskańska,
a zupa ziemniaczana z pulpetami zaspokoi każdy głód, podobnie jak zupa serowa.
***
Zobacz również: