Reklama

Reklama

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.

Składniki

  • 700 g groszku zielonego
  • 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji

Zupa z zielonego groszku: Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. 

Groszek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Dorzucić groszek do cebuli, zalać bulionem warzywnym. 

Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kilka kawałków. Dorzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek i reszta warzyw będzie miękka. 

Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem. Dodać też sok z 1/2 cytryny.

Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.

***

Reklama

Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy: 

Dla fanów wyrazistych smaków idealna będzie zupa toskańska

zupa ziemniaczana z pulpetami zaspokoi każdy głód, podobnie jak zupa serowa

***
Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | zupa krem | zielony groszek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje