Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.

Składniki
- 700 g groszku zielonego
- 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Zupa z zielonego groszku: Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Groszek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Dorzucić groszek do cebuli, zalać bulionem warzywnym.
Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kilka kawałków. Dorzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek i reszta warzyw będzie miękka. Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem. Dodać też sok z 1/2 cytryny.Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.***
Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy: Dla fanów wyrazistych smaków idealna będzie zupa toskańska, a zupa ziemniaczana z pulpetami zaspokoi każdy głód, podobnie jak zupa serowa. ***Zobacz również: