Zwykły śledź? Nie tym razem. Te dodatki sprawią, że błyskawicznie zniknie ze stołu

Oprac.: Jacek Waśkiel

Jaki owoc pasuje do śledzia? Nie tylko jabłko.
Jaki owoc pasuje do śledzia? Nie tylko jabłko.123rf.com123RF/PICSEL

Jaki owoc pasuje do śledzia?

Zobacz również:

    Śledź nie musi być daniem banalnym ani przewidywalnym
    Śledź nie musi być daniem banalnym ani przewidywalnym123RF/PICSEL

    Z czym podawać śledzie?

    Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie
    Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie123RF/PICSEL

    Przepis na śledzie z suszonymi owocami

    • 4 solone filety śledziowe, najlepiej typu matias
    • garść suszonej żurawiny
    • 5-6 suszonych śliwek
    • 2 łyżki rodzynek
    • 1 średnia cebula (biała lub czerwona, w zależności od preferencji)
    • 3 do 4 łyżek oleju roślinnego, np. lnianego lub rzepakowego
    • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • szczypta ostrej papryki w proszku
    • czarny pieprz do smaku
    1. Śledzie należy najpierw wymoczyć w zimnej wodzie — od 30 do 60 minut, w zależności od stopnia zasolenia i indywidualnych upodobań smakowych.
    2. Po odsączeniu i osuszeniu filety kroi się na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki.
    3. Cebulę trzeba poszatkować w cienkie piórka, suszone śliwki pokroić w paski, natomiast rodzynki i żurawinę można dodać w całości lub delikatnie rozdrobnić.
    4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy olej oraz sok z cytryny.
    5. Całość doprawiamy papryką i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy, aby smaki się połączyły.
    6. Gotowe danie przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej smakuje po całonocnym przegryzieniu się składników.
    "Rozmowy Kobiety": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyinteriaINTERIA.PL