Zwykły śledź? Nie tym razem. Te dodatki sprawią, że błyskawicznie zniknie ze stołu

Jaki owoc pasuje do śledzia? Nie tylko jabłko.
Jaki owoc pasuje do śledzia? Nie tylko jabłko.123rf.com123RF/PICSEL

Jaki owoc pasuje do śledzia?

Śledź nie musi być daniem banalnym ani przewidywalnym
Śledź nie musi być daniem banalnym ani przewidywalnym123RF/PICSEL

Z czym podawać śledzie?

Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie
Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie123RF/PICSEL

Przepis na śledzie z suszonymi owocami

  • 4 solone filety śledziowe, najlepiej typu matias
  • garść suszonej żurawiny
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona, w zależności od preferencji)
  • 3 do 4 łyżek oleju roślinnego, np. lnianego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • czarny pieprz do smaku
  1. Śledzie należy najpierw wymoczyć w zimnej wodzie — od 30 do 60 minut, w zależności od stopnia zasolenia i indywidualnych upodobań smakowych.
  2. Po odsączeniu i osuszeniu filety kroi się na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki.
  3. Cebulę trzeba poszatkować w cienkie piórka, suszone śliwki pokroić w paski, natomiast rodzynki i żurawinę można dodać w całości lub delikatnie rozdrobnić.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy olej oraz sok z cytryny.
  5. Całość doprawiamy papryką i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy, aby smaki się połączyły.
  6. Gotowe danie przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej smakuje po całonocnym przegryzieniu się składników.
"Rozmowy Kobiety": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyinteriaINTERIA.PL