Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica

Poznaj sprawdzony przepis od siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane
Poznaj sprawdzony przepis od siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane materiały prasowe

Przepisy Siostry Anastazji: "To kuchnia dla każdego"

Starałam się zawsze, żeby kuchnia była zróżnicowana. Nikt przecież nie je codziennie świątecznego obiadu i takiego samego ciasta
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News
Mamy w naszej kulinarnej tradycji dania i pomysły naprawdę wyjątkowe i powinniśmy je odkrywać na nowo
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"

Przepis siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane według przepisu Siostry Anastazji
Gołąbki ziemniaczane według przepisu Siostry Anastazji materiały prasowe
Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"

Zobacz również:

    • 1 średnia główka kapusty białej 
    • sól 
    1. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie. 
    2. Następnie wyciąć głąb i oddzielić poszczególne liście, usuwając ich twarde części.
    • 1 kg ziemniaków 
    • 2 cebule 
    • 1 szklanka rosołu (wywaru jarzynowego) 
    • tłuszcz 
    • sól 
    • pieprz 
    1. Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno na tarce. 
    2. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 
    3. Do masy ziemniaczanej dodać zeszkloną cebulę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. 
    4. Farsz układać na przygotowanych liściach kapusty, brzegi złożyć do środka i zwinąć ciasno w rulon. 
    5. Gołąbki ułożyć warstwami w płaskim naczyniu, polać sosem śmietanowym i dusić pod przykryciem do miękkości (ziemniaki powinny być dobrze wysmażone), od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę rosołem lub wywarem jarzynowym. 
    • 1/2 l słodkiej śmietany 
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego