Reklama

Reklama

Dieta, która może zmniejszyć ryzyko udaru

Specjaliści zachęcają, by jeść na co dzień jak najwięcej produktów roślinnych. Jest to bowiem skuteczna metoda na obniżenie poziomu cholesterolu, dostarczenie organizmowi witamin i kontrolowanie wagi.

Jak donoszą uczeni z Tajwanu, dieta roślinna może być również sposobem na zapobieganie udarowi mózgu. Pod warunkiem, że prócz świeżych warzyw, uwzględnimy w niej także orzechy i soję.

Reklama

Diety bazujące na roślinach cieszą się popularnością. Na wegetarianizm i weganizm chętnie przechodzimy m.in. z pobudek światopoglądowych, związanych z ochroną zwierząt.

Do takiego modelu żywienia zachęca też niewątpliwie fakt, że jadłospis zawierający owoce i warzywa, a zarazem eliminujący produkty mięsne, eksperci uznają za sprzyjający utrzymaniu smukłej sylwetki oraz pozostawaniu w dobrym zdrowiu.

Najnowsze badanie naukowców z Tajwanu dowiodło, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może u stosujących ją osób obniżyć ryzyko udaru mózgu.

Badanie, którego rezultaty opublikowano niedawno na łamach czasopisma medycznego "Neurology", wykazało korelacje między codziennym jadłospisem a prawdopodobieństwem wystąpienia różnych typów udaru mózgu, takich jak udar krwotoczny i niedokrwienny.

Dowiedz się więcej na temat: wegetarianizm | dieta | udar

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje