Pączki parzone znikną ekspresowo. Przepis mistrza cukierniczego z PRL zrobi furorę
Karnawał bez pączków? Trudno wyobrazić sobie ten czas bez tego typu przysmaków. Jeśli szukasz przepisu na puszyste i chrupiące pączki, możesz sprawdzić recepturę z czasów PRL-u. Z pewnością zrobią furorę i znikną w trybie ekspresowym.
Wcale nie musisz czekać na tłusty czwartek, by rozsmakować się w pączkach. Karnawał trwa w najlepsze, a to znakomita okazja, by wypróbować rozmaitych przepisów.
Jeden z nich pojawił się w książce Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka", która po raz pierwszy została wydana w 1966 roku. Od tego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Nie bez powodu - przepisy mistrza cukierniczego są proste, nie sprawiają trudności, a efekty są naprawdę pyszne. Zresztą, sprawdźcie sami! Oto przepis na "pączki parzone" Jana Czernikowskiego.
Pączki parzone. Przepis z PRL-u zrobi furorę
Składniki:
- 1,20 kg mąki,
- 20 dkg cukru,
- 10 dkg masła,
- 1 białko,
- 15 żółtek,
- 1/2 l mleka,
- 1 paczka proszku do pieczenia,
- 1 kieliszek araku,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- konfitura,
- smalec do smażenia (zamiast smalcu możesz użyć oleju),
- cukier puder.
Przygotowanie:
- 15 dkg mąki zaparzyć 1/4 l mleka, a gdy ostygnie, rozdrobić z żółtkami, cukrem stopionym i sklarowanym masłem i resztą mleka.
- Oddzielnie należy zmieszać proszek do pieczenia z pozostałą częścią mąki, przesiać do poprzedniej masy, dodać białko ubite na pianę i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec mieszając, dodać arak.
- Wyrobionego ciasta nie należy wałkować, a rozciągać po stolnicy na niezbyt gruby plaster.
- W odstępach ok. 8 cm układać na nim powidła lub konfitury i przykryć warstwą ciasta. Następnie, za pomocą szklanki, wycinać krążki tak, by powidła lub konfitury znajdowały się w środku.
- Tak uformowane pączki smażyć na dużym ogniu, w głębokim rondlu, w gorącym smalcu (lub oleju).
- Podczas smażenia pączki należy odwracać tak, by zarumieniły się po obu stronach.
- Gdy będą gotowe, przełożyć na półmisek i od razu posypywać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Zobacz też: