Pączki parzone znikną ekspresowo. Przepis mistrza cukierniczego z PRL zrobi furorę

Karnawał bez pączków? Trudno wyobrazić sobie ten czas bez tego typu przysmaków. Jeśli szukasz przepisu na puszyste i chrupiące pączki, możesz sprawdzić recepturę z czasów PRL-u. Z pewnością zrobią furorę i znikną w trybie ekspresowym.

Polacy uwielbiają pączki. Nie tylko w tłusty czwartek. Oto prosty przepis z PRL-u (zdj. ilustracyjne)
Polacy uwielbiają pączki. Nie tylko w tłusty czwartek. Oto prosty przepis z PRL-u (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Wcale nie musisz czekać na tłusty czwartek, by rozsmakować się w pączkach. Karnawał trwa w najlepsze, a to znakomita okazja, by wypróbować rozmaitych przepisów.

Jeden z nich pojawił się w książce Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka", która po raz pierwszy została wydana w 1966 roku. Od tego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Nie bez powodu - przepisy mistrza cukierniczego są proste, nie sprawiają trudności, a efekty są naprawdę pyszne. Zresztą, sprawdźcie sami!  Oto przepis na "pączki parzone" Jana Czernikowskiego.

Pączki parzone. Przepis z PRL-u zrobi furorę

Składniki:

  • 1,20 kg mąki,
  • 20 dkg cukru,
  • 10 dkg masła,
  • 1 białko,
  • 15 żółtek,
  • 1/2 l mleka,
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • 1 kieliszek araku,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • konfitura,
  • smalec do smażenia (zamiast smalcu możesz użyć oleju),
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. 15 dkg mąki zaparzyć 1/4 l mleka, a gdy ostygnie, rozdrobić z żółtkami, cukrem stopionym i sklarowanym masłem i resztą mleka.
  2. Oddzielnie należy zmieszać proszek do pieczenia z pozostałą częścią mąki, przesiać do poprzedniej masy, dodać białko ubite na pianę i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec mieszając, dodać arak.
  3. Wyrobionego ciasta nie należy wałkować, a rozciągać po stolnicy na niezbyt gruby plaster.
  4. W odstępach ok. 8 cm układać na nim powidła lub konfitury i przykryć warstwą ciasta. Następnie, za pomocą szklanki, wycinać krążki tak, by powidła lub konfitury znajdowały się w środku.
  5. Tak uformowane pączki smażyć na dużym ogniu, w głębokim rondlu, w gorącym smalcu (lub oleju).
  6. Podczas smażenia pączki należy odwracać tak, by zarumieniły się po obu stronach.
  7. Gdy będą gotowe, przełożyć na półmisek i od razu posypywać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Trudno wyobrazić sobie karnawał bez pysznych pączków
Trudno wyobrazić sobie karnawał bez pysznych pączków123RF/PICSEL

Zobacz też:

Jacek Rozenek o życiu po udarze i trudnym powrocie do zdrowiaINTERIA.PL