Miasto 7 sekretów i najlepszej kuchni. Co faktycznie warto zobaczyć w Bolonii?

article cover
123RF/PICSEL
Bolonia słynie z czerwonej architektury miasta, doskonałej kuchni oraz uniwersyteckiej atmosfery. To miasto skrywa jednak pewne sekrety
Bolonia słynie z czerwonej architektury miasta, doskonałej kuchni oraz uniwersyteckiej atmosfery. To miasto skrywa jednak pewne sekrety123RF/PICSEL

La Rossa - czerwone miasto idealne dla turystów

"La rossa" nawiązuje do koloru budynków oraz ich dachówek
"La rossa" nawiązuje do koloru budynków oraz ich dachówek 123RF/PICSEL

La dotta - miasto z uniwersytecką atmosferą

Podróżował rowerem po Brazylii. „Nie wpuścili nas na boisko, abyśmy mogli pograć”INTERIA.TVInteria.tv

7 sekretów, czyli ukryte atrakcje Bolonii

Stojąc w odpowiednim miejscu Piazza Nettuno naszym oczom ukaże się jeden z siedmiu sekretów miasta
Stojąc w odpowiednim miejscu Piazza Nettuno naszym oczom ukaże się jeden z siedmiu sekretów miastaAgata Zaremba/Interia.plINTERIA.PL
Niewielkie okienko na Via Piella, ujawnia jeden z ukrytych kanałów miasta
Niewielkie okienko na Via Piella, ujawnia jeden z ukrytych kanałów miasta 123RF/PICSEL

Co jeszcze warto zobaczyć? Najważniejsze atrakcje turystyczne 

Wysoka na niemalże 100 metrów wieża Asinelli stała się wizytówką miasta
Wysoka na niemalże 100 metrów wieża Asinelli stała się wizytówką miasta123RF/PICSEL
Sanktuarium Madonna di San Luca znajduje się na malowniczym wzgórzu nieopodal Bolonii
Sanktuarium Madonna di San Luca znajduje się na malowniczym wzgórzu nieopodal Bolonii123RF/PICSEL

La grassa - najsmaczniejsze miasto Włoch 

  • Tortellini in brodo - to inaczej nadziewany mięsem makaron, przypominający małe pierożki. W Bolonii tortellini zazwyczaj podawane są w bulionie lub sosie śmietanowym,
  • Lasagne alla Bolognese - tego dania z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać, jednak lasagne w oryginalnej wersji różnią się od tych, które możemy dostać we włoskich restauracjach w Polsce. Zasługą jest bogaty sos mięsny ragu - ten sam, który wykorzystuje się do tagliatelle al ragù,
  • Mortadella - mimo że moje nastawienie do wiszącej w niemal co drugiej witrynie mortadelli było dość sceptyczne, koniecznie warto jej spróbować. Robi się ją z wieprzowiny, która najpierw jest mielona, a następnie tłoczona na pastę w mortaio. Doskonale smakuje na pizzy czy focacci w towarzystwie pesto pistacjowego oraz kremowej burraty, 
  • Crescentine - mortadelę możemy również kupić w tradycyjnym crescentine, czyli cieście przygotowanym z mąki, smalcu, soli i drożdży. W Bolonii crescentine często zastępują chleb. To najpopularniejszy sposób spożywania lokalnych wędlin, a także serów.
Tortelloni, czyli nieco większe tortellini mogą być również serwowane z tradycyjnym bolońskim ragu.
Tortelloni, czyli nieco większe tortellini mogą być również serwowane z tradycyjnym bolońskim ragu.123RF/PICSEL