Alternatywa dla kasz. Oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry. Jedz regularnie, a kilogramy też zaczną spadać

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Wydawać by się mogło, że w polskiej kuchni już wszystkie kasze są nam doskonale znane, ale jedna z nich rzadko gości na naszych stołach. O czym mowa? O kaszy coix, zwanej również Łzami Hioba, która podbija podniebienia i żołądki mieszkańców Azji. Kasza ta nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa, więc powinni się nią zainteresować wszyscy ci, którym leży na sercu troska o układ krążenia i trawienia, a także te osoby, które chcą po prostu lepiej wyglądać. Przyjrzyjmy się kaszy coix i dowiedzmy się co nieco więcej na jej temat.

Kasza coix dostarcza ogromne ilości błonnika pokarmowego, który najbardziej przydatny jest dla jelit.
Kasza coix dostarcza ogromne ilości błonnika pokarmowego, który najbardziej przydatny jest dla jelit. 123RF/PICSEL

Kasza coix: czym ona jest?

Kasza coix jeszcze nie jest w Polsce aż tak dobrze znana, ale w Azji serwowana jest już od co najmniej tysiąca lat. Doceniana jest nie tylko ze względu na swój delikatnie orzechowy smak, ale także ogromne ilości składników odżywczych, które korzystnie działają na nasz organizm, stąd warto się przekonać do kaszy coix, jeśli już uda nam się spotkać ją w sklepie albo na targowisku. Co takiego ma w sobie to zboże? Przede wszystkim to ogromne źródło witamin z grupy B, a one nie tylko korzystnie działają na organizm, ale także pomagają syntetyzować antyoksydanty: substancje, który pomagają oczyszczać organizm i usuwać wolne rodniki.

"Na zdrowie": Kasza mannaPOLSAT GO

Kasza coix: nie tylko witaminy

Kasza coix dostarcza ogromne ilości błonnika pokarmowego, który najbardziej przydatny jest dla jelit. To właśnie dzięki niemu, narządy pracują bez zarzutu, usprawniając procesy trawienia. Na dodatek błonnik pokarmowy oczyszcza jelita, a także zapewnia uczucie sytości, więc zmniejsza prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami. Warto wiedzieć, że błonnik ma ogromne zasługi w utrzymaniu kondycji serca: jego zjadanie może redukować poziom cholesterolu, a to poprawi działanie całego układu krążenia.

Warto wiedzieć, że kasza coix nie ma glutenu, więc może być spożywana zarówno przez osoby cierpiące z powodu jego nietolerancji, ale także tych z celiakią. Z kaszy można sporządzić mąkę, co daje ogromne pole do popisu przy przygotowywaniu samodzielnych potraw wtedy, kiedy trzeba wykluczyć z diety gluten.

Kasza coix, czyli... Łzy Hioba

Kasza coix jest owocem łzawicy ogrodowej, którą można uprawiać w polskich warunkach. Co prawda, podobnie jak sama kasza, roślina dopiero zyskuje swoich sympatyków, ale nie wolno odmówić jej uroków. Przede wszystkim z powodów ziaren, które są szare lub brązowe, ale przykuwają uwagę kształtem. Przypominają on kroplę lub łezkę, stąd przylgnęło do rośliny miano Łzy Hioba. Sama roślina wykazuje ciekawy pokrój: długie sztywne liście przy końcach przełamują się i kierują się ku dołowi, ale waloru dekoracyjnego dodają także kwiatostany, które zebrane są w wiechy.

Kasza coix to źródło wielu witamin i minerałów. Jej zjadanie wyjdzie tylko na zdrowie
Kasza coix to źródło wielu witamin i minerałów. Jej zjadanie wyjdzie tylko na zdrowie123RF/PICSEL

Jak uprawiać łzawicę ogrodową?

Uprawa łzawicy ogrodowej nie jest trudna, ale trzeba skupić się na kilku rzeczach. Z racji tego, że Polska pogoda jest zmienna, roślina jest wyłącznie jednoroczna. Jak uprawiać łzawicę ogrodową? Wystarczy umieścić ją w nasłonecznionym i ciepłym miejscu ogrodu, ale równocześnie osłoniętym przed gwałtownymi podmuchami wiatru. Niestety, roślina uwielbia wilgoć, więc jeśli chcemy, by wytworzyła owoce, to regularne podlewanie musi wejść nam w krew.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas