Błąd w przygotowaniu wątróbki. Gorący tłuszcz pryska na wszystkie strony

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
294
Udostępnij
Czy da się uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia wątróbki?
Czy da się uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia wątróbki?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Zobacz również:

    Co zrobić, by wątróbka nie pryskała?

    Proste patenty uchronią kuchnię od strzelającego tłuszczu przy smażeniu wątróbki
    Proste patenty uchronią kuchnię od strzelającego tłuszczu przy smażeniu wątróbki123RF/PICSEL
    • rozpocząć gotowanie od osuszenia mięsa - zanim wrzucimy oprószoną mąką wątróbkę na patelnię, odsączmy nadmiar wody za pomocą ręczników papierowych. Dzięki temu unikniemy strzelającego tłuszczu, który może nas przypadkowo poparzyć;
    • nie nakłuwać mięsa - to dość popularna praktyka, która sprawia, że z mięsa wypływają wszystkie cenne soki. W konsekwencji potrawa nie tylko wyjdzie sucha i mało smaczna, ale dodatkowo będzie pryskać przez cały czas smażenia;
    • zbyt często nie obracać wątróbki - odpowiednio nagrzany tłuszcz jest gotowy na wyłożenie doprawionej wątróbki. Często kusi nas, by już po chwili odwrócić mięso na drugą stronę. Kucharze zalecają uzbrojenie się w cierpliwość i odczekanie kilku minut. W ten sposób mięso nie tylko będzie pryskać, ale dodatkowo idealnie się wysmaży.
    • smażyć wątróbkę na dużym ogniu - całkowity czas obróbki termicznej powinien być dość krótki. W ten sposób nie tylko ratujemy skórę i kuchnię przed strzelającym na wszystkie strony tłuszczem, ale dodatkowo chronimy danie przed uzyskaniem niewłaściwej konsystencji.

    Jak zniwelować gorzki posmak mięsa?

    Przejdź na