Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć? Te produkty powinny się znaleźć na twoim talerzu
Dieta przy chorobie Hashimoto ma niezwykle duże znaczenie i stanowi element wspierający terapię farmakologiczną. Pozwala wyciszyć reakcje zapalne, łagodzi objawy i zapobiega wahaniom wagi. Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć, a jakich produktów unikać?
Hashimoto to jedna z najczęstszych chorób tarczycy, prowadzącą do jej niedoczynności. Ma podłoże autoimmunologiczne i wymaga stałego leczenia. Duży wpływ na stan zdrowia pacjenta ma również właściwie skomponowana dieta.
Spis treści:
Dieta przy chorobie Hashimoto - zasady ogólne
Mimo że nie istnieje uniwersalna dieta, która sprawdzałaby się w przypadku wszystkich chorujących na Hashimoto, wprowadzenie do niej pewnych składników oraz eliminacja innych pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i wycisza reakcje zapalne.
Warto więc stawiać na pełnowartościowe, świeże produkty, bogate w witaminy, mikroelementy, kwasy omega-3 i antyoksydanty. Należy również zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw (im jest on niższy, tym lepiej).
Duże znaczenie ma sposób jedzenia - bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków i niedopuszczanie do długotrwałego uczucia głodu. Każdego dnia powinno się również wypijać przynajmniej 1,5-2 l. wody. Dobrym krokiem jest natomiast odstawienie alkoholu.
Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć?
Nadprogramowe kilogramy to problem wielu osób cierpiących na to schorzenie. Aby uniknąć tycia oraz nagłych wahań wagi, należy zadbać o zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Jej podstawę powinny stanowić:
- produkty pełnoziarniste - ciemne, pełnoziarniste pieczywo (np. żytnie), naturalne płatki owsiane, otręby, kasza gryczana, pełnoziarniste makarony (polecanym zamiennikiem jest również makaron z ciecierzycy), wypieki na bazie mąki razowej - stanowią one bogate źródło błonnika, który przyspiesza przemianę materii i poprawia perystaltykę jelit oraz witaminy z grupy B, magnez, cynk, selen i żelazo, które należy uzupełniać chorując na Hashimoto
- zdrowe tłuszcze - tłuszcze stanowią niezbędny element diety i nie powinno się ich eliminować nawet podczas odchudzania; warto natomiast wybierać zdrowe produkty, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, orzechy itp. - należy jednak pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne i powinny być stosowane w niewielkich ilościach,
- produkty bogate w białko - chude mięso, ryby, jajka, nabiał - specjaliści zalecają, by w diecie redukcyjnej osób chorujących na Hashimoto białko stanowiło ok. 25-30 proc. dziennego jadłospisu
- warzywa i owoce - są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania zdrowia oraz antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na tarczycę - w przypadku Hashimoto najlepiej wybierać te, które mają dużo polifenoli, czyli awokado, borówki, maliny, truskawki, papryka, marchewka, dynia, jabłka itp.
W przypadku diety redukcyjnej ważne jest regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie w podobnych odstępach czasu.
Zakazane produkty, od których się tyje przy Hashimoto
Jak w przypadku każdej diety odchudzającej, również w przypadku Hashimoto należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, fastfoodów, słodkich, gazowanych napojów, białego pieczywa, nadmiaru cukru oraz tłuszczów nasyconych.
Przy niedoczynności tarczycy lepiej zrezygnować również z:
- soi
- pomidorów
- warzyw kapustnych, takich jak - kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż czy brokuły
Ograniczają one wchłanianie do organizmu jodu, przez co zaostrzają problemu z tarczycą. Skutkiem uboczny może być m.in., tycie/ puchnięcie wywołane rozregulowaną gospodarką hormonalną.
Dobrze jest ograniczyć ilość roślin strączkowych w diecie - nie trzeba ich eliminować całkowicie, lecz spożywać maksymalnie 1 raz w tygodniu.
Czytaj również:
Zobacz także: