Czarna piątka dla tętnic. Podnoszą cholesterol i tworzą tłuszczowe złogi

Kluczowym krokiem w ochronie serca jest unikanie produktów takich jak tłuszcze trans, przetworzone mięsa czy nadmiar cukrów. Zamiast tego warto postawić na zdrowsze alternatywy
Kluczowym krokiem w ochronie serca jest unikanie produktów takich jak tłuszcze trans, przetworzone mięsa czy nadmiar cukrów. Zamiast tego warto postawić na zdrowsze alternatywy123RF/PICSEL

Fast food i smażone potrawy zatykają tętnice 

Smażone na głębokim tłuszczu potrawy zatykają tętnice
Smażone na głębokim tłuszczu potrawy zatykają tętnice123RF/PICSEL

Przetworzone mięso powodem miażdżycy

Słodycze i produkty bogate w cukry proste powodem miażdżycy

Zatkane tętnice są przyczyną zawałów i udarów
Zatkane tętnice są przyczyną zawałów i udarów123RF/PICSEL

Margaryna i tłuszcze utwardzone zatkają tętnice 

Napoje gazowane i alkohol w nadmiarze 

Jak zapobiegać zatykaniu tętnic? 

  • Zdrowa dieta - spożywanie warzyw, owoców, zdrowych tłuszczów (np. oliwy z oliwek, orzechów, awokado), ryb bogatych w kwasy omega-3 oraz pełnoziarnistych produktów. 
  • Aktywność fizyczna - regularny ruch poprawia krążenie i wspiera zdrowie serca. 
  • Unikanie stresu - przewlekły stres może podnosić ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko miażdżycy. 
  • Odpowiednia ilość snu - regeneracja organizmu jest kluczowa dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. 
"Ewa gotuje": Tarta ziemniaczanaPolsat