Część rozkładam do dekoracji, resztę suszę. Powstały proszek doskonale usztywnia tkaniny

Jak przygotować krochmal z kasztanów?
Jak przygotować krochmal z kasztanów?123RF/PICSEL

Kasztanowy krochmal - przepis

Zobacz również:

    1. Zaczynam od obrania kasztanów ze skórki, następnie kroję je w plasterki i suszę w letnim piekarniku. Alternatywnie można zdecydować się na wykorzystanie specjalnej suszarki do grzybów, owoców lub warzyw.
    2. Do przygotowania krochmalu nadają się także kasztany, które leżą w domu już od kilku miesięcy. Takie okazy wymagają jednak najpierw kilkugodzinnego namaczania w zimnej wodzie, a dopiero później obierania i suszenia.
    3. Kiedy talarki kasztanów dokładnie wyschną, przepuszczam je przez maszynkę do mielenia mięsa. W efekcie otrzymuję mączkę kasztanową.
    4. Proszek kilkukrotnie przelewam zimną wodą, do momentu, aż ponownie stanie się przezroczysta. Kolejny etap wymaga rozłożenia powstałej pasty na ściereczce i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia.
    5. Na koniec przekładam kasztanowy krochmal do słoików. Gotowy produkt nadaje się nie tylko do krochmalenia, ale także mycia drewnianych sprzętów używanych w kuchni, a nawet przygotowania domowego mydła kasztanowego.

    Stosowanie domowego krochmalu

    Odpowiednia porcja krochmalu nada tkaninom sztywności
    Odpowiednia porcja krochmalu nada tkaninom sztywności123RF/PICSEL

    Krochmal - nietypowe wykorzystanie

    Preparat do kąpieli na niedoskonałości na skórzeInteria DIYInteria DIY