Czy trzeba myć jajka?
Jajka są jednym z najchętniej i najczęściej wybieranych produktów spożywczych. Niestety wiele osób popełnia błędy podczas przechowywania jaj, przez co szybko tracą one przydatność do spożycia. Podpowiadamy, czy mycie jaj to dobre rozwiązanie.
Jaja są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych takich jak pełnowartościowe białko, selen, witamina B12, fosfor, kwas foliowy itd. Spożywanie jajek pozytywnie wpływa m.in. na zdrowie psychiczne, dlatego regularnie powinny je jeść osoby borykające się z depresją. Najwięcej wartości odżywczych zachowamy w jajku, gotując je na miękko lub twardo.
Czy jajka powinno się myć?
Jajek pochodzących z chowu w Unii Europejskiej nie myje się na żadnym etapie ich produkcji i dystrybucji. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż podczas ewentualnego mycia mogłoby dojść do pęknięcia skorupki jajka, przez co wzrastałoby ryzyko przedostania się do jajka wielu bakterii.
Czytaj także: Genialny sposób na szybkie siekanie jajek
Po zakupie jajek nie powinniśmy ich myć, gdyż po włożeniu ich później do lodówki jajka szybciej się zepsują. Natomiast jajka należy umyć tuż przed ich użyciem, w dodatku tylko taką liczbę jajek, którą mamy zamiar spożyć. Jajka wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, by zmyć z powierzchni skorupki występujące na niej bakterie.
Jak przechowywać jaja?
Przechowywanie jajek w lodówce znacząco wydłuża okres przydatności do spożycia. Zawsze należy stosować się do daty przydatności znajdującej się na opakowaniu. Przechowywanie jaj w lodówce sprawia, że bakterie mają mniejszą zdolność do wnikania w jaja. Temperatura w lodówce nie powinna jednak przekraczać 4,4 stopnia Celsjusza.
Warto wiedzieć: Jak prawidłowo gotować jajka?