Czy mięso jest zdrowe? Dietetyk wyjawił prawdę. Fakty są przerażające

Zdaniem naukowców spożycie mięsa, szczególnie czerwonego powinno być ograniczone do minimum?
Zdaniem naukowców spożycie mięsa, szczególnie czerwonego powinno być ograniczone do minimum? 123RF/PICSEL

Czy mięso jest zdrowe?

Regularnie sięgasz po mięso? Dla własnego dobra lepiej przestań

Po pierwsze nieprzetworzone czerwone mięso zostało sklasyfikowane jako potencjalnie rakotwórcze, tak więc stek czy tatar raz na jakiś czas są ok. Przetworzone czerwone mięso takie jak parówki, konserwy czy wędliny zostało sklasyfikowane jako rakotwórcze. Dodatkowo spożycie 100 g czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworu jelita grubego aż o 17 proc.
wyjaśnił dietetyk
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 67: Majka JeżowskaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?