Dodaj rano do jogurtu. Mogą wesprzeć pracę jelit oraz zredukować ryzyko miażdżycy
Oprac.: Tomasz Kromp
Otręby to produkt, który wiele osób włącza do swojej diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Czyszczą jelita, dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, a ponadto wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Jakie są najzdrowsze otręby, co konkretnie daje ich jedzenie i czy można spożywać je na surowo? Odpowiadamy.
Spis treści:
Jakie są najzdrowsze otręby?
Wskutek przemiału ziaren zbóż dochodzi do powstania pewnego produktu ubocznego. Są nim właśnie otręby, które w głównej mierze składają się z zewnętrznej warstwy ziarna. Rzeczone produkty zawierają wiele cennych substancji odżywczych – wśród nich znajdują się nie tylko witaminy i minerały, ale również błonnik.
Jakie są najzdrowsze otręby? Wiele osób wskazuje na owsiane. Otręby powstałe w trakcie przemiału owsa zawierają błonnik zaliczany do frakcji beta–glukanów. Z przeprowadzanych badań wynika, że owe związki mogą przyczyniać się między innymi do zmniejszenia wchłaniania cholesterolu z jelit. Co więcej, otręby owsiane zawierają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które również pełnią ważną rolę w ludzkim organizmie.
Co daje jedzenie otrębów?
Otręby zawierają wiele witamin i minerałów, w których skład wchodzą między innymi witaminy A, E i K, witaminy z grupy B oraz żelazo, fosfor, potas, sód, wapń czy magnez. W składzie otrębów znajduje się również błonnik, który pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy. Błonnik może usprawniać perystaltykę jelit i przeciwdziałać zaparciom.
Poza tym rzeczony składnik wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Właśnie dlatego różnego rodzaju otręby często wchodzą w skład diet osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy.
Jak już zostało wcześniej wspomniane błonnik zawarty otrębach owsianych, który jest zaliczany do frakcji beta–glukanów, może przyczyniać się do zmniejszania wchłaniania cholesterolu. Tym samym owe związki mogą redukować ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Jak prawidłowo spożywać otręby owsiane?
Otręby owsiane to produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można spożywać je na wiele różnych sposobów. Mowa tu między innymi o granoli z otrębami i jogurtem, płatkach z mlekiem i otrębami czy owsiance uzupełnionej o otręby. Rzeczony produkt to również doskonały składnik do ciast bądź panierek.
Czy otręby można jeść na surowo? Okazuje się, że tak. Najpierw jednak warto wymieszać je z jogurtem lub mlekiem bądź wymoczyć w wodzie przez około 10 minut. Po ich zjedzeniu dobrze jest również wypić większą ilość wody. Nie należy przesadzać z ilością otrębów. Zaleca się zjedzenie 1-3 łyżek otrębów w trakcie dnia. W skrajnych przypadkach, konsumpcja dużej ilości tego produktu może skończyć się bólami brzucha oraz niestrawnością.
Kiedy najlepiej jeść otręby - rano czy wieczorem?
Otręby najlepiej spożywać rankiem – wówczas błonnik zawarty w produkcie może zniwelować uczucie głodu w trakcie dnia. Warto wiedzieć, że otrębów lepiej nie jeść przed lub po spożyciu leków. Niektóre składniki zawarte w produkcie mogą zaburzać wchłanianie lekarstw. Co więcej, z jedzenia otrębów powinny zrezygnować między innymi osoby cierpiące na anemię bądź schorzenia związane z układem pokarmowym lub moczowym.