Sekret azjatyckiej długowieczności. Najzdrowsza fasolka świata

Japończycy czy Koreańczycy słyną ze swojej długowieczności. Sekretem jest zbilansowana dieta bogata w ryby, owoce morza, a także świeże warzywa i owoce. Jednym z najzdrowszych produktów jest edamame – popularna w Azji fasola, która jest dobrym źródłem białka, błonnika i cennych substancji bioaktywnych. Sprawdź, czym jest edamame, jak działa na zdrowie i w jaki sposób najlepiej włączyć ją do diety.

Edamame nie tylko ładnie wygląda i dobrze smakuje, ale świetnie wpływa na zdrowie
Edamame nie tylko ładnie wygląda i dobrze smakuje, ale świetnie wpływa na zdrowie123RF/PICSEL

Czym jest edamame i dlaczego warto ją jeść?

Edamame to świeże strączki i ziarna niedojrzałej soi. Strąki mają intensywnie zielony kolor i są lekko włochate, ziarna wyglądem przypominają młody bób. Ten rodzaj fasoli jest szczególnie popularny w krajach Azji - przede wszystkim w Japonii, Korei, Chinach i Wietnamie. Okazuje się, że niedojrzałe ziarna soi smakują jeszcze lepiej. Mają słodki i lekko maślany posmak oraz mięsistą konsystencję. Edamame, nazywana zieloną soją, zawiera wiele cennych substancji odżywczych: witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, witaminę K, a także fitosterole, izoflawony, kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik. To również doskonałe źródło białka i idealny zamiennik mięsa.

Jak edamame wpływa na zdrowie?

Już niewielkie, ale regularnie spożywane ilości edamame korzystnie wpływają na organizm. Dzięki dużej zawartości błonnika zielona soja reguluje pracę jelit i chroni przed gwałtownymi skokami glukozy we krwi. Z kolei znajdujące się w niedojrzałej soi fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na układ krążenia - regulują poziom cholesterolu i wzmacniają naczynia krwionośne. Zmniejszają więc ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Edamame jest też szczególnie polecana kobietom w okresie menopauzy. Znajdujące się w niej naturalne substancje imitują działanie żeńskich hormonów płciowych, dzięki czemu mogą zmniejszać objawy i dolegliwości związane z okresem przekwitania i w pewnym stopniu chronić przed osteoporozą. Edamame mogą włączyć do diety także cukrzycy - młoda soja ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje skoków cukru we krwi i nie obciąża trzustki.

Edamame warto dodawać do zup i sałatek. Świeże strąki gotuje się 4-6 minut, a mrożone ziarna tylko 2 minuty
Edamame warto dodawać do zup i sałatek. Świeże strąki gotuje się 4-6 minut, a mrożone ziarna tylko 2 minuty123RF/PICSEL

Jak gotować edamame?

Świeże edamame jest trudne do zdobycia w Polsce - można je znaleźć jedynie w sklepach specjalizujących się w produktach azjatyckich. Za to mrożoną zieloną soję znajdziemy w wielu sieciowych marketach (mrożonki najczęściej zawierają łuskane ziarna). Edamame jest bardzo prosta w przygotowaniu. Świeże strąki można ugotować w osolonej wodzie (przez 3-6 minut) - warto odciąć końcówki, żeby sól przedostała się do ziaren. Dobrą opcją jest również gotowanie na parze przez ok. 8 minut. Po ugotowaniu ziarna wyłuskujemy ze strąków.

Mrożone ziarna bardzo często były wcześniej poddane obróbce termicznej i wystarczy zalać je wrzątkiem na kilka minut. Najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

Jak wykorzystać młodą soję w kuchni?

Edamame jest smaczna nawet spożywana osobno, w Japonii często praży się ją razem z sezamem. Będzie też świetnym dodatkiem do zup, sałatek, gulaszu, smażonego ryżu, kasz czy wszelkich dań bezmięsnych. Można jej używać jako zamiennika zielonego groszku. Warto pamiętać, by ziarna zielonej soli dodawać pod sam koniec gotowania, w przeciwnym wypadku może stracić swój intensywny zielony kolor.

Czytaj także: 

Przepis na bakłażana w sosie sojowymInteria Kulinaria