Dodajesz tę przyprawę do zupy? Nigdy nie osiągniesz oczekiwanego efektu

Miłość do pomidorów łączy Polskę i Włochy: nie ma co się temu faktowi dziwić. Poza tym kuchnia rodem z Italii jest bardzo popularna na całym święcie, więc warzywo to jest odmieniane na wszystkie możliwe kulinarne przypadki. A co zrobić, kiedy pomidorowy sos albo poczciwa pomidorówka jest za kwaśna? Kiedy odruchowo sięgamy po cukier, warto się tego nawyku oduczyć, ponieważ on nie przyniesie rezultatu. Co w takim razie warto dodać, aby nie czuć kwasu? Sprawdźmy.

Pomidory są kwaśne, a załagodzenie smaku cukrem może zakończyć się niepowodzeniem
Pomidory są kwaśne, a załagodzenie smaku cukrem może zakończyć się niepowodzeniem123RF/PICSEL

Kwaśny sos pomidorowy? Zrezygnuj z tej przyprawy

Jeśli używamy surowych pomidorów do potraw, to finalny efekt może wykręcać czasem usta z powodu nieco kwaśnego posmaku. Jeśli komuś akurat on nie przypada do gustu, stara się go zamaskować i odruchowo sięga po cukier. Co prawda, wtedy zmieniają się walory przygotowywanego sosu albo zupy, ale nie zawsze efekt może być taki, jaki sobie życzymy. W efekcie zamiast wspaniałego dania mamy nieci mniej kwaśny, za to dość słodki twór, który nie zawsze pasuje w porze obiadowej. Co zatem dodać do pomidorowego sosu albo pomidorówki, aby miały lepszy smak? 

"Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat

Nie tylko do sprzątania. Dodaj śmiało do zupy pomidorowej

Zamiast cukru dodaj do pomidorówki sodę oczyszczoną
Zamiast cukru dodaj do pomidorówki sodę oczyszczoną123RF/PICSEL

Jeśli chcemy faktycznie załagodzić smak sosu albo pomidorówki, lepiej sięgnąć po coś innego. Wystarczy ze spiżarni wyciągnąć opakowanie sody oczyszczonej, która zazwyczaj jest znana z wypieków albo szerokiego zastosowania w porządkach. Na początku wystarczy niewielka ilość specyfiku dodana do gotującej się potrawy, którą trzeba wymieszać i pogotować jeszcze przez minutę. Po teście smaku możemy decydować, co dalej: czy pozostawiamy pomidorowe danie w takiej formie, czy dodajemy nieco sody oczyszczonej.

Dlaczego soda oczyszczona działa w taki sposób? Wiadomo już, że specyfik jest spulchniaczem, dlatego świetnie nadaje się do ciast. Warto jednak wiedzieć, że specyfik ma zasadowy odczyn pH, który może neutralizować ten kwaśny, co tylko może poprawiać ich smak.

Co można jeszcze dodać do pomidorów?

Pomidory uwielbiają towarzystwo ziół i przypraw
Pomidory uwielbiają towarzystwo ziół i przypraw123RF/PICSEL

Jeśli nasze poczciwe, pomidorowe dania nieco stracił w naszym domu na znaczeniu, to doskonały czas, aby dać im nowe życie. Wcale nie chodzi o to, aby całkowicie zmieniać recepturę, ale wystarczy nieco twistu, aby dały naszym kubkom smakowym lepsze doznania. Co jeszcze można dodać do naszych potraw z pomidorów? Przekonajmy się:

  • Bazylia - idealnie wpisuje się wszędzie tam, gdzie królują pomidory. Wersję suszoną warto rozetrzeć w rękach, aby uwolnić więcej aromatu, a następnie dodać do potrawy. Jeśli mamy pod ręką wersję świeżą, to ją najlepiej na sam koniec gotowania albo już udekorować nią talerz.
  • Oregano - pojawia się w kontekście zdrowotnym, ale w kulinariach - zwłaszcza tam, gdzie są pomidory - nie może go zabraknąć. Zasada stosowania oregano jest taka sama, jak w przypadku bazylii.
  • Szałwia - ziele najczęściej pojawia się wtedy, kiedy borykamy się z infekcją. Warto mieć również ręką suszoną lub świeżą szałwię, kiedy nasze pomidorowe dzieła nie spełniają naszych kulinarnych oczekiwań. Już niewielka ilość korzystnie wpływa na smak.
  • Gałka muszkatołowa - korzenny smak plus pomidory? Czemu nie! Wystarczy dodać nieco tej aromatycznej przyprawy, a danie zyska nie tylko w naszych oczach.