Dodajesz tę przyprawę do zupy? Nigdy nie osiągniesz oczekiwanego efektu

Pomidory są kwaśne, a załagodzenie smaku cukrem może zakończyć się niepowodzeniem
Pomidory są kwaśne, a załagodzenie smaku cukrem może zakończyć się niepowodzeniem123RF/PICSEL

Kwaśny sos pomidorowy? Zrezygnuj z tej przyprawy

"Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat

Nie tylko do sprzątania. Dodaj śmiało do zupy pomidorowej

Zamiast cukru dodaj do pomidorówki sodę oczyszczoną
Zamiast cukru dodaj do pomidorówki sodę oczyszczoną123RF/PICSEL

Co można jeszcze dodać do pomidorów?

Pomidory uwielbiają towarzystwo ziół i przypraw
Pomidory uwielbiają towarzystwo ziół i przypraw123RF/PICSEL
  • Bazylia - idealnie wpisuje się wszędzie tam, gdzie królują pomidory. Wersję suszoną warto rozetrzeć w rękach, aby uwolnić więcej aromatu, a następnie dodać do potrawy. Jeśli mamy pod ręką wersję świeżą, to ją najlepiej na sam koniec gotowania albo już udekorować nią talerz.
  • Oregano - pojawia się w kontekście zdrowotnym, ale w kulinariach - zwłaszcza tam, gdzie są pomidory - nie może go zabraknąć. Zasada stosowania oregano jest taka sama, jak w przypadku bazylii.
  • Szałwia - ziele najczęściej pojawia się wtedy, kiedy borykamy się z infekcją. Warto mieć również ręką suszoną lub świeżą szałwię, kiedy nasze pomidorowe dzieła nie spełniają naszych kulinarnych oczekiwań. Już niewielka ilość korzystnie wpływa na smak.
  • Gałka muszkatołowa - korzenny smak plus pomidory? Czemu nie! Wystarczy dodać nieco tej aromatycznej przyprawy, a danie zyska nie tylko w naszych oczach.