Ekspresowe śniadania dla leniwych? 10 minut i rodzina ma pełne brzuchy
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie ma co z tym faktem dyskutować. Co zrobić, kiedy budzik nie przekonał nas do wstania tak wcześnie, abyśmy przygotowali rano posiłek? Trzeba sięgnąć po ekspresowe receptury. Dobrą opcją jest zrobienie bananowych placków: wystarczy 10 minut i cała rodzina będzie miała pełne żołądki.
Placki zrobisz z bananów
Sekret śniadaniowych placków? Banany! Owoce są nie tylko sycące, ale również smaczne oraz zawierają potas - pierwiastek wspierający pracę serca. Zapewne zawsze mamy kilka sztuk pod ręką, więc czas je należycie wykorzystać, kiedy trzeba szybko przygotować śniadanie. Najlepiej sięgnąć po dojrzałe owoce, ale można także skorzystać z tych, które mają już brązową skórkę. Nie dość, że takie są najsłodsze, to w naszej kuchni się nic nie marnuje. Czas poznać sekretną recepturę na bananowe placki.
Placki z bananów: Składniki
- Dwa średnie banany
- Szklanka mleka
- Dwa jajka
- Szklanka mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Odrobina cukru pudru
- Łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Banany obieramy, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca na drobną papkę. Następnie dodajemy mokre składniki, czyli jajka oraz mleko, jeszcze raz mieszamy, a następnie dodajmy składniki suche. Całość ponownie mieszamy przez krótką chwilę w taki sposób, aby nie było grudek, a masa była jednolita. Ciasto pozostawiamy na kilka minut, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Jeśli mamy przyrząd z dobrą nieprzywierającą powłoką, to tłuszcz nie jest wymagany. W przeciwnym razie trzeba dodać odrobinę oleju do smażenia.
Ciasto wykładamy łyżką na gorącą patelnię i smażymy placuszki z obu stron do momentu zarumienienia. Sekretem jest małą moc palnika - jeśli placuszki będą smażyły się na małym ogniu, to na patelni jeszcze wyrosną i będą jeszcze bardziej puszyste.