Ekspresowe śniadania dla leniwych? 10 minut i rodzina ma pełne brzuchy

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie ma co z tym faktem dyskutować. Co zrobić, kiedy budzik nie przekonał nas do wstania tak wcześnie, abyśmy przygotowali rano posiłek? Trzeba sięgnąć po ekspresowe receptury. Dobrą opcją jest zrobienie bananowych placków: wystarczy 10 minut i cała rodzina będzie miała pełne żołądki.

Placuszki bananowe zrobisz w 10 minut. To śniadanie na medal
Placuszki bananowe zrobisz w 10 minut. To śniadanie na medal123RF/PICSEL

Placki zrobisz z bananów

Sekret śniadaniowych placków? Banany! Owoce są nie tylko sycące, ale również smaczne oraz zawierają potas - pierwiastek wspierający pracę serca. Zapewne zawsze mamy kilka sztuk pod ręką, więc czas je należycie wykorzystać, kiedy trzeba szybko przygotować śniadanie. Najlepiej sięgnąć po dojrzałe owoce, ale można także skorzystać z tych, które mają już brązową skórkę. Nie dość, że takie są najsłodsze, to w naszej kuchni się nic nie marnuje. Czas poznać sekretną recepturę na bananowe placki.

„Na zdrowie: Banany. Kaloryczne ale bardzo zdrowe Interia.tv

Placki z bananów: Składniki

  • Dwa średnie banany
  • Szklanka mleka
  • Dwa jajka
  • Szklanka mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobina cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Przejrzałe banany można wykorzystać i zrobić placuszki śniadaniowe
Przejrzałe banany można wykorzystać i zrobić placuszki śniadaniowe123RF/PICSEL

Banany obieramy, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca na drobną papkę. Następnie dodajemy mokre składniki, czyli jajka oraz mleko, jeszcze raz mieszamy, a następnie dodajmy składniki suche. Całość ponownie mieszamy przez krótką chwilę w taki sposób, aby nie było grudek, a masa była jednolita. Ciasto pozostawiamy na kilka minut, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Jeśli mamy przyrząd z dobrą nieprzywierającą powłoką, to tłuszcz nie jest wymagany. W przeciwnym razie trzeba dodać odrobinę oleju do smażenia.

Ciasto wykładamy łyżką na gorącą patelnię i smażymy placuszki z obu stron do momentu zarumienienia. Sekretem jest małą moc palnika - jeśli placuszki będą smażyły się na małym ogniu, to na patelni jeszcze wyrosną i będą jeszcze bardziej puszyste.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas