Francuzki zajadają się nim na potęgę. Dzięki temu w mig znikają z wagi!

Francuzki niemal na całym świecie uchodzą za uosobienie nienagannego stylu, szyku i elegancji. I choć nie oznacza to, że każda z nich pachnie Chanel No 5. i ubiera się u Diora, bez wątpienia mają swoje sekretne sposoby na zachowanie urody oraz zgrabnej figury. Jedną z nich stanowi detoks porowy.

Detoks porowy nazywany również dietą Paryżanek pozwala oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych kilogramów
Detoks porowy nazywany również dietą Paryżanek pozwala oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych kilogramów123RF/PICSEL

Dieta Francuzek - zasady

Francuzki dużą wagę przywiązują nie tylko do tego, co, ale również jak często jedzą. Regularnie spożywane posiłki stanowią podstawę ich diety. Dzięki temu nie muszą walczyć z uczuciem głodu, a ich organizmy nie odkładają tkanki tłuszczowej "na zapas".

Pięć niewielkich, lecz pełnowartościowych i zróżnicowanych posiłków dziennie to rozwiązanie zalecane zarówno podczas stosowania diety redukcyjnej, jak i zwykłej, zdrowej diety. Całkowitą dzienną liczbę kalorii należy dopasować do oczekiwanego efektu.

Kolejnym ważnym elementem diety Francuzek jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda usuwa toksyny, pozwala zniwelować cellulit, wpływa również na młody wygląd i elastyczność skóry. Dziennie powinno się wypijać przynajmniej 1,5-2 l. wody. W przypadku treningów fizycznych ilość tą należy zwiększyć o 0,5 l.

Dieta Francuzek jest bogata w będące źródłem błonnika, witamin oraz minerałów owoce i warzywa. Do ulubionych należy natomiast por.

Por to niepozorne i nieco niedoceniane w polskiej kuchni warzywo, które posiada niezwykłe właściwości wspomagające odchudzanie
Por to niepozorne i nieco niedoceniane w polskiej kuchni warzywo, które posiada niezwykłe właściwości wspomagające odchudzanie123RF/PICSEL

Por- właściwości i wartości odżywcze

Por zawiera duże ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, minimalizują stany zapalne i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Jest również bogatym źródłem witamin C i A, magnezu, potasu, cynku czy  żelaza. Jest w nim również wiele kwasu foliowego, który powinny suplementować m.in. kobiety w ciąży. 

Dzięki zawartości allicyny, por uchodzi na naturalny antybiotyk - podobnie jak czosnek działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Pory to niskokaloryczne warzywa - w 100 g łodygi zajmuje się zaledwie 60 kcal. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako składnik diety odchudzającej. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, przyspiesza również metabolizm.

Dodatkowo por ma właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga usunąć z organizmu toksyny.

Por w diecie może być wykorzystywany na różne sposoby - jako składnik zupy, soku, sosów czy sałatek
Por w diecie może być wykorzystywany na różne sposoby - jako składnik zupy, soku, sosów czy sałatek123RF/PICSEL

Por w diecie - woda z pora, sok

Osoby chcące schudnąć powinny na stałe wprowadzić por do swojej diety. Jednym z polecanych sposobów wykorzystania tego warzywa jest woda z pora, nazywana również porowym remedium. Aby ją przygotować, należy  w litrze wody gotować przez kilka minut trzy duże łodygi pora. Następnie otrzymany w ten sposób wywar ostudzić i doprawić sokiem z jednej cytryny.

Wywar z pora można pić - najlepiej trzy szklanki dziennie - rano (na czczo oraz przed obiadem i kolacją), możną również dodawać go do domowych zup.

Osoby posiadające wyciskarkę mogą również zrobić zdrowy sok z pora. Aby dodać mu smaku, warto zmieszać go z innymi zielonymi warzywami i owocami, takimi jak jabłka, szpinak, jarmuż czy seler naciowy. Szklanka takiego napoju to bomba witamin, w naturalny sposób wspierająca odchudzanie i oczyszczanie organizmu.

Bardziej pożywnym, a wciąż niskokalorycznym i niezwykle zdrowym posiłkiem będzie zupa krem z pora. Do jej przygotowania wystarczą 2-3 sztuki pora, kilka ziemniaków, natka pietruszki, litr wody i odrobina oliwy z oliwek. Wszystkie warzywa należy umieścić w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości, następnie przyprawić do smaku i zblendować.

Dieta porowa - przeciwskazania

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, porów, tak jak innych warzyw cebulowych powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka czy dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy oraz niektóre choroby wątroby.

W dużych ilościach nie jest on zalecany również kobietom w czasie laktacji oraz małym dzieciom.

Por można wykorzystać również do zrobienia smacznego i aromatycznego domowego pesto
Por można wykorzystać również do zrobienia smacznego i aromatycznego domowego pesto123RF/PICSEL

Ile można schudnąć, jedząc same warzywa?

Jedząc wyłącznie warzywa, można schudnąć nawet 3-4 kg w ciągu tygodnia. Najlepiej wybierać surowe lub krótko gotowane na parze warzywa oraz soki warzywne. Całkowite dzienne spożycie kalorii powinno oscylować ok. 1500 kcal.

Dieta warzywna jest zdrowa i smaczna, warto więc stosować ją w formie detoksu organizmu raz na jakiś czas. Nie zaleca się jednak jedzenia wyłącznie warzyw przez dłuższy okres, ponieważ może to doprowadzić do wystąpienia wielu niedoborów. Każda restrykcyjna dieta odchudzająca powinna być wprowadzana po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem.

Czytaj również:

Zobacz także: 

"Na zdrowie": Kasza mannaPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas