Hit wśród warzyw? Musztardowiec - pikantny smak i morze witamin

Trudno spotkać go na bazarach i w warzywniakach, a ogrodnicy rzadko decydują się na zasadzenie go w swoim ogrodzie. Tymczasem musztardowiec nazywany jest nowym hitem wśród warzyw. Zaskakuje niecodziennym, pikantnym smakiem oraz niekończącym się morzem składników odżywczych i witamin. Na co pomaga musztardowiec? To prawdziwa bomba zdrowia.

Jak jeść musztardowiec? To nowy hit wśród warzyw. Prawdziwa bomba witamin (fot. EastNews/Sravanbujji/easyfotostock/Eastnews)
Jak jeść musztardowiec? To nowy hit wśród warzyw. Prawdziwa bomba witamin (fot. EastNews/Sravanbujji/easyfotostock/Eastnews)123RF/PICSEL

Musztardowiec: właściwości. Roślina, z którą warto się zaprzyjaźnić

Musztardowiec, nazywany również gorczycą sarepską lub kapustą sitowatą, cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim w krajach azjatyckich. Z jego nasion produkuje się znaną wielu musztardę, jednak trudno spotkać go w warzywniaku, a tym ciężej zauważyć w jakimkolwiek przydomowym ogródku. W Polsce wciąż czeka bowiem na swoje "pięć minut".

Co ciekawe, z musztardowcem zaprzyjaźnią się nawet najbardziej początkujący ogrodnicy. Jest to bowiem mało wymagająca roślina, w przypadku której należy pamiętać wyłącznie o systematycznym podlewaniu. Niedobór wody wpływa nie tylko na kondycję liści i ilość plonów, ale również negatywnie oddziałuje na późniejszy smak rośliny.

Liście musztardowca są smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Okłady z gorczycy pomagają w kaszlu, rwie kulszowej czy zapaleniu stawów. Kąpiele z dodatkiem zmielonej gorczycy pozwolą natomiast uporać się z przeziębieniem. Ale to dopiero początek jego prozdrowotnych cech.

Na co pomaga musztardowiec? Skarbnica witamin

Musztardowiec jest przede wszystkim bogatym źródłem sulforafanu, czyli związku wykazującego silne właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

Roślina zawiera w swoim składzie także łatwo przyswajalne witaminy K, A, C i E oraz składniki mineralne, w tym przede wszystkim żelazo, którego niedobory prowadzić mogą do niedokrwistości. Musztardowiec dostarcza również solidnej dawki magnezu, dbając w ten sposób o prawidłową przemianę materii, obniżając poziom cholesterolu oraz wzmacniając serce i układ krwionośny. W liściach tej rośliny kryje się również sporo miedzi, wapnia, potasu i fosforu.

Musztardowiec: kto nie powinien jeść?

Mimo całej gamy prozdrowotnych właściwości, gorczyca sarepska nie jest jednak dla każdego. Z dań przygotowanych na bazie tej rośliny zrezygnować powinni wrzodowcy. Pikantny smak warzywa może bowiem podrażnić błonę śluzową żołądka.

Jak smakuje musztardowiec?

Smak musztardowca jest łagodny, jednak często bardzo charakterystyczny - nieco pikantny, pieprzny i wyrazisty. Warzywo nada potrawom oryginalnego, orientalnego smaku.

Jak jeść musztardowiec? Zdrowy i pyszny

Młode liście musztardowca można dodawać na surowo do sałatek i kanapek. Można również przygotować na ich bazie smaczną zupę czy pesto. Gotowanie, smażenie, duszenie - opcji jest nieskończenie wiele.

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas