Inulina: Cukier, który wzmacnia odporność i pomaga schudnąć

Choć inulina jest wielocukrem, przemysł spożywczy chętnie stosuje ją jako zamiennik tłuszczu. Jest też prebiotykiem, z czego skrzętnie korzysta rynek suplementów diety. Inulina nie rozpuszcza się w ludzkim organizmie. W jelitach działa podobnie jak błonnik. Niweluje zaparcia, pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Skąd ją pozyskać i co jeszcze warto wiedzieć o inulinie? Wyjaśniamy!

Przemysł spożywczy bazuje na inulinie pozyskiwanej z cykorii i topinamburu
Przemysł spożywczy bazuje na inulinie pozyskiwanej z cykorii i topinamburu123RF/PICSEL

Czym jest inulina?


Inulina jest wielocukrem złożonym z cząsteczek glukozy i fruktozy. Należy do grupy fruktanów. Z uwagi na budowę i połączenia między cząsteczkami nie jest trawiona w ludzkim organizmie. W jelitach działa tak, jak błonnik. Jest zaliczana do jego składników.

Jak wygląda inulina?

Podobnie jak skrobia, inulina jest białym proszkiem, ale — w odróżnieniu od niej — dobrze rozpuszcza się w wodzie. Najwięcej inuliny znajdziemy w korzeniach, kłączach i dolnych partiach łodyg roślin, dla których jest materiałem zapasowym.

Źródła inuliny

Topinambur jest bogatym źródłem inuliny. Na zdjęciu w wersji pieczonej
Topinambur jest bogatym źródłem inuliny. Na zdjęciu w wersji pieczonej123RF/PICSEL

Najwięcej inuliny znajdziemy wśród przedstawicieli roślin astrowatych. Prym wiodą bulwy cykorii i topinamburu. Jej źródłem są też korzenie mniszka lekarskiego, karczocha i łopianu. W mniejszych ilościach inulina jest obecna w cebuli, czosnku, porach, szparagach i bananach.

Jednak przemysł spożywczy i rynek suplementów diety bazuje na inulinie pozyskiwanej z cykorii i topinamburu.

Inulina: Niskokaloryczny cukier zamiennikiem tłuszczu?

Inulina ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest niskokaloryczna i dziesięciokrotnie mniej słodka niż sacharoza. Dlatego, mimo że jest cukrem, nie jest stosowana do dosładzania.

Ma jednak szereg właściwości, z których skrzętnie korzysta przemysł spożywczy. Dodana do żywności, poprawia konsystencję i strukturę finalnego produktu, dlatego - zwłaszcza w przypadku żywności niskokalorycznej - bywa stosowana jako zamiennik tłuszczu. Zagęszcza, stabilizuje i ma działanie żelujące, co poprawia walory smakowe i atrakcyjność odtłuszczonych produktów.

Producenci zastępują inuliną tłuszcze
Producenci zastępują inuliną tłuszcze123RF/PICSEL

Warto wiedzieć, że 1 gram inuliny potrafi zastąpić aż 4 gramy tłuszczu, co znacząco obniża kaloryczność (bez pogorszenia smaku). Podczas, gdy 4 gramy tłuszczu są źródłem 36 kcal, 1 gram inuliny to zalewie 1,5 kcal! Niebagatelna różniąca!

Inulina w diecie odchudzającej

Zaletą inuliny jest nie tylko niska kaloryczność, ale też wpływ na hamowanie łaknienia, co ma ogromne znaczenie dla osób, które podjęły wyzwanie redukcji masy ciała. Obecna w posiłku inulina przyspiesza moment, w którym pojawia się uczucie sytości i utrwala je, co zapobiega zjadaniu zbyt dużych porcji.

Sałatka z topinamburem może zahamować łaknienie
Sałatka z topinamburem może zahamować łaknienie123RF/PICSEL

Wielkimi krokami nadciąga wiosna, a ty czujesz, że przykleiło ci się kilka zupełnie zbędnych kilogramów? Zamiast restrykcyjnej diety, która pogorszy twoje zdolności poznawcze i utrudni funkcjonowanie, włącz do diety produkty z dodatkiem inuliny. Jedz i chudnij! Z jej właściwości powinny korzystać nie tylko osoby z nadwagą i otyłością, ale wszystkie, którym zależy na dobrym zdrowiu i samopoczuciu.

Inulina dla zdrowia jelit i lepszej odporności

Inulina ma właściwości prebiotyczne, wpływa korzystnie na rozwój prawidłowego mikrobiomu jelitowego. Dobra kondycja jelit to lepsze zdrowie i odporność. Inulina stymuluje usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga oczyścić organizm. Znosi zaparcia i reguluje perystaltykę jelit, która - w skutek ograniczonego dostępu do światła słonecznego - została zaburzona u wielu osób.

Regularne wypróżnienia to mniejsze ryzyko stanów zapalnych i polipów w jelicie grubym, których konsekwencją może być choroba nowotworowa.

Inulina dla diabetyków i przy chorobach kardiologicznych

Inulina ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów i tłuszczów. Spowalniając wchłanianie cukru i redukując indeks glikemiczny spożywanego posiłku, obniża poziom cukru we krwi. Z tych właściwości inuliny powinny korzystać osoby z insulinoopornością i cukrzycą.

Jest korzystna również dla borykających się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Wiążąc kwasy tłuszczowe w jelicie, korzystnie wpływa na profil lipidowy. Sprzyja regulowaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.

Zobacz także:

„Zdrowie na widelcu”: Lekkostrawna i zdrowa kaszaPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas