Jak odróżnić ziemniaki wczesne od młodych? Katarzyna Bosacka wskazuje różnice

Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się z internautami radami związanymi ze świadomym wybieraniem produktów spożywczych. Tym razem skupiła się na ziemniakach i wskazała różnice pomiędzy bulwami, które mamy do wyboru w sklepie. Oto co trzeba wiedzieć, idąc na zakupy.

Katarzyna Bosacka postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące ziemniaków
Katarzyna Bosacka postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące ziemniakówMATEUSZ GROCHOCKI/Dzien Dobry TVN/East News/123RF/PICSELEast News

Katarzyna Bosacka doradza Polakom

Katarzyna Bosacka aktywnie działa w mediach społecznościowych, gdzie zebrała spore grono odbiorców. Jej instagramowy profil obserwuje już 116 tys. osób, a więc nic dziwnego, że jej posty cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Dziennikarka w ostatnim czasie m.in. wskazała jak kupować szparagi, a także podzieliła się radami dotyczącymi groszku mrożonego oraz w puszcze. Tym razem pod lupę wzięła ziemniaki.

Ziemniaki jadalne, wczesne i młode. Czym się od siebie różnią?

Ziemniaki królują na stołach Polaków. Idealnie się sprawdzają jako dodatek do dań mięsnych, ale są również świetną bazą wielu zapiekanek oraz innych potraw. Mało kto jednak dokładnie wie, jaka jest różnica pomiędzy ziemniakami jadalnymi, wczesnymi i młodymi. Wszelkie wątpliwości postanowiła rozwiać Katarzyna Bosacka.

Zobaczcie, spotkamy się w sklepie z napisem ziemniaki jadalne. To znaczy, że wszystkie pozostałe są niejadalne? Nie. To znaczy, że są to ziemniaki zeszłoroczne zebrane jesienią. Do dziś możemy się nimi cieszyć
Katarzyna Bosacka

Dziennikarka zwróciła uwagę, że w sklepach widzimy także ziemniaki wczesne, ale nie mają one nic wspólnego z młodymi, polskimi bulwami. "Bo one są importowane z Cypru, z Izraela, z Hiszpanii czy z Włoch. No i będą bardzo drogie. Będą kosztowały nawet kilkanaście złotych za kilogram" - zaznacza.

Na młode ziemniaki trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale jak podkreśla Katarzyna Bosacka, kupimy je już w czerwcu.

Młode ziemniaki to pierwsze bulwy, które odznaczają się niewielkim rozmiarem i cieniutką, łuszczącą się skórką. Wczesne z kolei charakteryzują się jednolitą, gładką skórką, którą wbrew pozorom należy obrać.

***

„Zdrowie na widelcu”: Gotowe produkty z kurczaka. Problem z tłuszczem i panierkąPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas