Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Niezawodne, domowe triki!
Czyszczenie kuchenki gazowej nie należy do przyjemności i większość z nas stara się odłożyć to zajęcie w czasie. To błąd, bo stary, zaschnięty tłuszcz i zabrudzenia trudno później usunąć, a sam proces czyszczenia zajmie nam więcej czasu. Istnieją jednak proste, domowe triki na sprawne i skuteczne wyczyszczenie kuchenki gazowej. Jak działają?
Kuchenkę gazową powinniśmy czyścić nawet kilka razy w tygodniu. To na niej zbiera się tłuszcz i kurz i, nierzadko przypalone, resztki jedzenia. Ta mieszanka bardzo szybko zasycha na kuchence, a później przypala się podczas kolejnego gotowania. Na szczęście istnieją sprawdzone, naturalne metody, które nie tylko pozwalają oszczędzić czas i pieniądze, ale, co najważniejsze, pomogą usunąć zabrudzenia z kuchenki raz, a dobrze!
Zabrudzona kuchenka? Użyj octu
Pierwszym z produktów, które z powodzeniem stosować możemy w czyszczeniu kuchenki gazowej, jest ocet. Jest on bazą roztworu, który powinien znaleźć się w kuchni każdej pani domu. Do jego wykonania potrzebować będziemy także wody i spryskiwacza.
Ocet łączymy z ciepłą wodą w proporcji 1:1 i wlewamy do spryskiwacza lub butelki z atomizerem. Tak przygotowaną mieszanką spryskujemy brudną powierzchnię kuchenki i pozostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie ocet powinien już dobrze rozpuścić zabrudzenia, możemy więc za pomocą gąbki wyszorować kuchenkę i wypolerować ją na końcu papierowym ręcznikiem.
Zobacz również: Jak wykorzystać ocet w kuchennych porządkach?
Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Wykorzystaj naturalne składniki!
Z tłustymi plamami na kuchence poradzi sobie także niezawodna soda oczyszczona. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą tak, by uzyskać konsystencję zwartej pasty i otrzymanym w ten sposób domowym środkiem do czyszczenia wysmarować zabrudzoną powierzchnię. Pastę zostawiamy na kuchence na kilkadziesiąt minut, a następnie czyścimy ją gąbką i polerujemy papierowym ręcznikiem. W przypadku mocnych, starych zabrudzeń proces ten należy powtórzyć.
UWAGA: Soda oczyszczona może porysować delikatną kuchenkę ze stali szlachetnej! Jeśli jesteś posiadaczem takiego sprzętu, lepiej wybierz inną metodę czyszczenia kuchenki.
Część osób uważa, że dobrą metodą walki z uporczywym tłuszczem jest... użycie tłuszczu. Tutaj z pomocą przyjść może olej. Wystarczy nasączyć ręcznik papierowy olejem roślinnym i przyłożyć go w miejsce mocnych zabrudzeń. Po kilkunastu minutach po przypalonej warstwie nie powinno być już śladu!
Jak wyczyścić ruszt kuchenki gazowej?
Mocno zabrudzony ruszt kuchenki gazowej również nie wymaga od nas sięgania po silne, chemiczne detergenty. I tutaj wystarczy ciepła woda i... pasta z sody oraz octu. Wystarczy zmieszać dwie łyżeczki sody oczyszczonej z łyżeczką octu i powstałą w ten sposób pastę nałożyć na kratki z żeliwa na ok. godzinę. W tym czasie powinna ona mocno rozpuścić zaschnięty i przypalony tłuszcz.
Zaschnięty tłuszcz, brud i resztki jedzenia lubią zbierać się także przy palnikach gazowych. Wpływa to nie tylko na utrzymanie ich mocy, ale powoduje również przykry zapach w kuchni. Jak doczyścić palniki, by działały sprawnie? Wystarczy zdjąć elementy palników i zanurzyć je w ciepłym roztworze octu i wody (300 ml octu na każde 100 ml wody). Gdy roztwór wystygnie, należy wyjąć wszystkie metalowe elementy i dokładnie wyszorować je małą szczoteczką, a następnie wypłukać i dokładnie wysuszyć.
***
Polecamy również: