Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Banalny trik bez szorowania

Czyszczenie przypalonej patelni to spore wyzwanie i problem, z którym na co dzień spotyka się wielu z nas. Czasem wystarczy tylko chwila nieuwagi w kuchennym rozgardiaszu, by popisowe danie zaczęło skwierczeć i przywierać do powierzchni patelni. W efekcie widok spalenizny i resztek żywności sprawia, że mamy ochotę spisać ten sprzęt na straty. Radykalne kroki nie są jednak potrzebne. Podpowiadamy, jak wyczyścić patelnię sodą oczyszczoną i udowadniamy, że domowe metody niejednokrotnie okazują się dużo lepszym rozwiązaniem.

Czym wyczyścić przypaloną patelnię? Zrezygnuj ze żrących detergentów!
Czym wyczyścić przypaloną patelnię? Zrezygnuj ze żrących detergentów!123RF/PICSEL

Przypalona patelnia: Środki ostrożności, które musisz zachować

Przede wszystkim nigdy nie zalewaj wodą patelni, która dopiero co została zdjęcia z palnika. Nie tylko może to wywołać pryskanie pozostałości tłuszczu, ale też negatywnie wpłynąć na stan powierzchni. Podczas mycia przypalonej patelni liczy się czas i im wcześniej zaczniesz pracę, tym łatwiej będzie pozbyć się uporczywych zabrudzeń, ale poczekaj, aż garnek wystygnie. Poparzenia to ostatnie, czego potrzebuje szef kuchni.

O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas czyszczenia przypalonej patelni?

  • Nie używaj drucianych myjek oraz twardych i szorstkich szczotek. To najkrótsza droga do zarysowania powierzchni (zwłaszcza teflonowych i ceramicznych), co z kolei sprawia, że żywotność kuchennego sprzętu jest krótsza. Częste wymienianie patelni portfel odczuje dotkliwie.
  • W przypadku uszkodzonych patelni istnieje pewne prawdopodobieństwo, że podczas ich używania wydobywać się będą szkodliwe substancje, które bez trudu przenikną do jedzenia. Nie ma sensu ryzykować.
  • Nie używaj chemicznych preparatów przeznaczonych np. do mycia piekarników oraz mocnych środków wybielających. Mogą zawierać substancje ścierne, które powodują niszczenie powłoki patelni.

Babciny patent, czyli jak wyczyścić patelnię przy pomocy sody oczyszczonej?

Poznaj zastosowanie sody oczyszczonej, by na dobre pożegnać mozolne szorowanie
Poznaj zastosowanie sody oczyszczonej, by na dobre pożegnać mozolne szorowanie123RF/PICSEL

Skoro trzeba działać szybko, do mycia patelni najlepiej wykorzystać produkty, które są pod ręką. Jednym z najlepszych wyborów jest soda oczyszczona - doskonale radzi sobie z przypalonym jedzeniem i tłuszczem.

Jak ją wykorzystać? To proste! Wystarczy, że powierzchnię ostudzonej patelni równomiernie zasypiesz proszkiem, a następnie zalejesz ciepłą wodą. Odczekaj kwadrans, następnie umyj patelnię miękką gąbką. Niepożądane resztki łatwo odkleją się od dna.

Warto wiedzieć: Jeśli brud jest zaschnięty i wyjątkowo oporny na twoje działania, czynność powtórz, dodając do czyszczącej mikstury kilka łyżek octu.

Jak wyczyścić patelnię z zewnątrz?

By naczynia i garnki służyły nam przez długi czas, trzeba pamiętać o zachowaniu ich higieny pod każdym względem. Do umycia przypalonej patelni od spodu przyda się pasta z sody oczyszczonej. Jak ją zrobić?

  • Sodę wymieszaj z wodą w takich proporcjach, by powstała gęsta masa.
  • Dla wzmocnienia efektu możesz dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń.
  • Nałóż na zabrudzenia i odczekaj przynajmniej godzinę. Dokładny czas zależy od stopnia zabrudzenia.
  • Na koniec usuń pastę wraz z brudem przy pomocy gąbki lub miękkiej szczoteczki.

Zaschnięty tłuszcz, żywność i ślady spalenizny znikną bez męczącego i długiego szorowania. 

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas