Jak zrobić zdrowy dżem, który jest mniej kaloryczny? Nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić dżem, aby był zdrowy i nie powodował skoków cukru?
Jak zrobić dżem, aby był zdrowy i nie powodował skoków cukru?123RF/PICSEL

Lato w słoiku - pyszne dżemy owocowe bez cukru. Czym je dosłodzić?

Czym jest ksylitol? To dużo zdrowsza alternatywa dla cukru

Jak zrobić dżem owocowy z ksylitolem? Prosty przepis

Ksylitol ma o 40 proc. mniej kalorii niż tradycyjny cukier i jest polecany dla osób będących na diecie odchudzającej
Ksylitol ma o 40 proc. mniej kalorii niż tradycyjny cukier i jest polecany dla osób będących na diecie odchudzającej 123RF/PICSEL
  • 1 kg truskawek
  • 600 g ksylitolu
  • sok z jednej cytryny
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze części.
  2. Owoce zasypujemy ksylitolem i odstawiamy aż puszczą sok. Może to potrwać kilka godzin.
  3. Owoce z ksylitolem przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
  4. Pod koniec gotowania, gdy nasz dżem zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny, który wzbogaci smak.
  5. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.
Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL