Jak zrobić zdrowy dżem, który jest mniej kaloryczny? Nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi
Latem chętnie przygotowujemy dżemy ze świeżych owoców dostępnych na straganach. Niestety tradycyjne przepisy na dżemy wymagają użycia sporej ilości cukru, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Czy istnieje sposób, aby cieszyć się pysznymi dżemami, unikając nadmiaru kalorii i skoków cukru we krwi? Okazuje się, że tak. Wystarczy sięgnąć po zdrowsze alternatywy!
Spis treści:
Lato w słoiku - pyszne dżemy owocowe bez cukru. Czym je dosłodzić?
Samodzielne przygotowywanie dżemów w domu to nie tylko świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale także okazja do zadbania o zdrowie. Tradycyjne przepisy wymagają dodania dużej ilości białego cukru, co sprawia, że dżemy stają się kaloryczne i niekoniecznie zdrowe. To problem, zwłaszcza dla osób dbających o linię lub zmagających się z problemami zdrowotnymi, jak cukrzyca.
Jednakże, do przygotowania dżemu wcale nie musimy używać cukru. Zamiast tego możemy sięgnąć po zdrowsze alternatywy np. ksylitol, który jest naturalnym słodzikiem.
Czym jest ksylitol? To dużo zdrowsza alternatywa dla cukru
Ksylitol jest naturalną substancją pochodzenia organicznego. Pozyskuje się ją najczęściej z kory brzozy, choć występuje także w niektórych owocach, w kukurydzy oraz grzybach. Substancję tę zalicza się do polioli, czyli tzw. alkoholi cukrowych.
Wyglądem przypomina tradycyjny biały cukier, jednak nieznacznie różni się od niego smakiem, niektórym przypominającym miętę.
Co istotne, ksylitol ma aż o 40 proc. mniej kalorii niż tradycyjny cukier i znacznie niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu jest on bezpieczny dla diabetyków i osób dbających o zdrową dietę.
Jak zrobić dżem owocowy z ksylitolem? Prosty przepis
Przygotowanie dżemu z ksylitolem jest proste i nie różni się znacznie od tradycyjnych metod robienia dżemu. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, aby stworzyć pyszne i zdrowe przetwory.
Przepis na dżem truskawkowy z ksylitolem
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 600 g ksylitolu
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze części.
- Owoce zasypujemy ksylitolem i odstawiamy aż puszczą sok. Może to potrwać kilka godzin.
- Owoce z ksylitolem przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
- Pod koniec gotowania, gdy nasz dżem zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny, który wzbogaci smak.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.
Dzięki zastosowaniu ksylitolu dżem zachowuje słodki smak, ale jest mniej kaloryczny i nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.