Nazywane skarbem polskich lasów. Wspomogą pracę jelit, przyspieszą metabolizm

"Mamy wysyp tego smacznego owocu. Zbieramy wiadra, dobry humor i w las" – przekazują leśnicy z Nadleśnictwa Lubin, rozpalając w miłośnikach leśnych wędrówek prawdziwą nadzieję. Oto bowiem rusza sezon na te owoce, które bywają nazywane skarbem polskich lasów. Gdy zbierzesz, zajadaj się do woli. Wspomogą pracę jelit i przyspieszą metabolizm. To jednak dopiero początek ich prozdrowotnych zalet.

Skarb polskich lasów pojawił się w sklepach. Jego właściwości zaskakują
Skarb polskich lasów pojawił się w sklepach. Jego właściwości zaskakują123RF/PICSEL

Sezon rozpoczął się na dobre. Podczas gdy jedni wynoszą z lasów pełne kosze czerwieniących się owoców, inni z uwagą szukają ich na straganach, pragnąc rozkoszować się ich smakiem w zaciszu własnego domu. Niektórzy, wrzucając do ust kilka sztuk, czują się wręcz jak przeniesieni w czasie - do beztroskich czasów dzieciństwa, kiedy rosły na skraju pobliskiego lasu lub w babcinym ogródku.

Wraz z nadejściem lata wielu zaczęło zacierać ręce. I oto są - na straganach, w sklepach i na targach. Ale także, przede wszystkim, w lasach. "Poziomkożercy powinni wyruszyć w leśne ostępy, ponieważ mamy wysyp tego smacznego owocu" - informowali przed kilkoma dniami leśnicy z Nadleśnictwa Lubin. Czerwone poziomki zaskakują - nie tylko ceną. Ich smak i właściwości są wręcz nie do opisania.

Gdzie można znaleźć poziomki? Wypatruj z uwagą

Sezon na poziomki zaczyna się wraz z nadejściem lata. Czerwieniące się owoce znaleźć można w nasłonecznionych częściach lasu lub na jego skraju, niekiedy natykając się na nie również przy zrębach lub młodych leśnych uprawach. "Poziomki, które rosną w półcieniu słabiej obradzają i mają mniej aromatyczne, ale nieco większe owoce" - informują leśnicy z Lasów Państwowych.

Na leśną wycieczkę, w poszukiwaniu aromatycznych poziomek, warto wybrać się w okresie od czerwca do lipca. Pamiętając przy tym, że owoce nie tylko wyjątkowo pachną, ale również smakują.

Ile kosztują poziomki? Dorwiesz na targu i w warzywniaku

Odmawiając sobie leśnej wyprawy, warto ruszyć na łowy na targach czy w warzywniakach. Ceny poziomek różnią się co prawda w zależności od regionu Polski, jednak wyjątkowo - nie zaskakują. W województwie lubelskim kilogram owoców kosztuje około 40 złotych, w podkarpackim około 60 złotych. Zdarzają się jednak również takie ceny, które mogą nadszarpnąć lekko budżet - w województwie mazowieckim za kilogram poziomek zapłacić można nawet około 100 złotych.

Gdzie można znaleźć poziomki? Wypatruj z uwagą
Gdzie można znaleźć poziomki? Wypatruj z uwagą123RF/PICSEL

Kiedy jednak trafią na nasz talerz, odpłacą się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Niepozorne, niewielkie owoce są bowiem prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Nie bez przyczyny nazywa się je skarbem polskich lasów.

Poziomki: właściwości. Przyspieszą metabolizm i nie tylko

"Poziomka wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego jest małokaloryczna. Stanowi wspaniałe źródło witaminy C (zawiera jej więcej niż cytrusy!)" - informują Lasy Państwowe. To jednak dopiero początek.

Niewielkie owoce kryją w sobie wiele zaskoczeń. Wykazują bowiem działanie przeciwnowotworowe, wspomagając profilaktykę przeciwcukrzycową, a także wspierając pracę wątroby. Dodatkowo:

  • poprawiają odporność,
  • przeciwdziałają powstawaniu złego cholesterolu,
  • zapobiegają infekcjom,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • wspomagają pracę jelit.

Poziomki wspomagają również leczenie przeziębień. Kiedy więc sezon w pełni, warto sięgnąć po kilka sztuk, wprowadzając je do codziennego menu. Przy okazji wizyty w lesie, obok owoców, zbierz jednak również kilka liści poziomki. Potem sobie podziękujesz.

Na co pomagają liście poziomki? Herbata z liści poziomki

Na bazie liści poziomki przygotujesz zdrowotną herbatkę, działającą przeciwzapalnie, a także wspomagającą detoksykację organizmu. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą:

  • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki,
  • 1 szklankę wody.
  1. Zielone liście poziomki zbierz w lesie, wypłucz, a kolejno wysusz w temperaturze do 40 st. C, rozkładając cienką warstwą na pergaminie.
  2. Wysuszone liście zalać szklanką wrzątku.
  3. Parzyć pod przykryciem przez około 15 minut. Odcedzić.
  4. Pić 3 - 4 razy dziennie.
Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas