Jaką szynkę najlepiej wybrać? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Katarzyna Bosacka porusza tematy konsumenckie od lat. Zwraca uwagę Polakom na to, jakie wybory żywieniowe są dobre, a jakich lepiej unikać. Tym razem ekspertka zainteresowała się wędlinami, które lądują na naszych talerzach niemal każdego dnia.
Polacy kochają wędlinę. Często nie wyobrażają sobie bez niej śniadania
Statystyczny Polak zjada rocznie 70 kg mięsa, czyli dwukrotnie więcej, niż zaleca WHO. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, Polacy co prawda starają się ograniczać spożycie mięsa, jednak dzieje się to bardzo powoli. Kupując mięso, najczęściej wybieramy drób i wieprzowinę i z nich produkowane... szynki.
Zobacz również:
To bez wędliny wielu Polaków nie wyobraża sobie kanapki na śniadanie, a patrząc na poszczególne rodzaje i dodatki do szynki, wybór w sklepach mięsnych jest naprawdę spory.
Jeżeli już decydujemy się na spożycie mięsa, to jaką szynkę wybrać, by był to zdrowy wybór konsumencki? Sprawie bliżej przyjrzała się Katarzyna Bosacka, która najpierw w programie telewizyjnym uświadamiała telewidzów, co jeść, by być zdrowym, a teraz tę samą tematykę kontynuuje w swoich mediach społecznościowych.
Tym razem w prosty i przystępny sposób opowiedziała internautom o szynkach i ich rodzajach.
Na co zwrócić uwagę podczas kupna szynki? Bosacka wyjaśnia
Na nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych, Katarzyna Bosacka przedstawia trzy rodzaje szynki - jedna konserwowa z drobiu, a druga wieprzowa, a trzecia z indyka w formie parzonej parówki.
"Szynka to powinien być kawałek mięsa z wieprzowiny, a nie z kurczaka, czy indyka" - mówi na wstępie ekspertka.
Bosacka zwraca tarze uwagę na kształt - odradza kupowanie szynek w kształcie buźki, czy misia, które często produkowane są z myślą o dzieciach. Nienaturalny dla szynki kształt zdaniem ekspertki powinien nas zastanowić i skusić do kupna tego kawałka mięsa, który wygląda jak najbardziej naturalnie.
Oczywiście kluczowe w decyzji zakupu jest czytanie etykiety i sprawdzanie listy konserwantów, które znajdują się w produkcie.
"Prawdziwa szynka pochodzi z mięsa wieprzowego, a dokładniej z tylnej części świni.
To właśnie tam znajduje się to delikatne, soczyste mięso, które po odpowiedniej obróbce trafia na nasze talerze" - podsumowuje Katarzyna Bosacka.
Dlaczego więc w efekcie lepiej wybrać wieprzowinę, niż teoretycznie zdrowsze, chudsze mięso kurczaka, zdaniem specjalistki?
"W rzeczywistości, 'szynka' z kurczaka to przetworzone mięso drobiowe, które nawiązuje do klasycznego wyrobu" - wyjaśnia.