Jakie rośliny zbierać w październiku i listopadzie?

Październik i listopad to miesiące, w których pustoszeją pola i ogrody, dla miłośników zielarstwa nie oznacza to jednak końca pracy. Pierwsze jesienne przymrozki pojawiły się już w wielu częściach kraju, a to znak, że pora przystąpić do zbiorów dziko rosnących owoców. Warto też wybrać się do lasów i na łąki, gdzie nadal rośnie wiele godnych uwagi ziół. Co zbierać w październiku i listopadzie? Jak wykorzystać zebrane rośliny?

Jakie owoce zbierać po przymrozkach?
Jakie owoce zbierać po przymrozkach?123RF/PICSEL

Jakie owoce zbierać po przymrozkach?

Niekóre owoce należy zbierać dopiero po przymrozkach
Niekóre owoce należy zbierać dopiero po przymrozkach123RF/PICSEL

Październik i listopad to najlepszy czas na zbiory owoców, które po przemrożeniu tracą cierpki smak oraz niebezpieczne dla zdrowia związki. Jakie owoce zbierać po przymrozkach?

  • Aronia — nazywana superowocem ze względu na ogromny, pozytywny wpływ na organizm. Częste jej spożywanie obniża ciśnienie tętnicze krwi, chroni przed miażdżycą, udarami i zawałami serca. Aronia może zapobiegać niektórym nowotworom, chorobie Alzheimera i Parkinsona, łagodzić problemy związane z chorobami trzustki i żołądka, wspierać odporność oraz leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Można z niej przygotować soki, dżemy i nalewki.

  • Jarzębina — można jeść wyłącznie po przemrożeniu, bowiem niskie temperatury niszczą zawarty w niej kwas parasorbowy. Dżem z jarzębiny, kapusta z jarzębiną na zimę, jarzębiak — czerwone korale można wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki zawartym w nich związkom pomogą ustrzec się przed miażdżycą, alzheimerem, parkinsonem czy nadciśnieniem tętniczym. Owoce jarzębu zwyczajnego są też stosowane przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, kłopotach trawiennych oraz dla budowania odporności organizmu.

  • Pigwowiec i pigwa — wspomagają odporność, poprawiają apetyt i mogą zapobiegać wymiotom, biegunce i wzdęciom. Wiele mówi się o ich pozytywnym wpływie na układ pokarmowy, mają regenerować wątrobę, wymiatać złogi, regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zarówno z pigwy, jak i pigwowca można przygotować pyszne dżemy i nalewki. W przypadku tych owoców nie trzeba czekać do przymrozków można zebrać je w październiku zaraz, gdy dojrzeją.

  • Owoce dzikiej różny do przygotowania dżemów można zebrać jeszcze przed przymrozkami, gdy są już dojrzałe i niezbyt miękkie. Jednak jeśli mają one posłużyć do przygotowania nalewki, najlepiej zerwać je, gdy temperatura w nocy spadnie poniżej zera stopni Celsjusza.

  • Jakie zioła zbierać w październiku i listopadzie?

    Październik i listopad to czas, aby zebrać korzenie roślin zielnych, w tym między innymi:

    • arcydzięgla litworu, który pomoże na problemy trawienne. Korzeń ziela ma działanie moczopędne, napotne oraz wykrztuśne, jest więc wsparciem podczas przeziębienia i grypy. Arcydzięgiel litwor w postaci naparu oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie,

  • kozłka lekarskiego — znanego jako waleriana — który pomoże ukoić skołatane nerwy, zasnąć i obniżyć poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Kozłek lekarski jest stodowany przy migrenach i zawrotach głowy, skurczach jelit i żołądka wywołanych stresem oraz zewnętrznie na łupież i łojotok,

  • mniszka lekarskiego, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Pomoże obniżyć ciśnienie, cholesterol i poziom cukru we krwi. Korzeń mniszka lekarskiego wspiera trawienie, poprawia metabolizm i likwiduje zaparcia. Jest stosowany w przypadku zaburzeń funkcjonowania układu moczowego i cyklu menstruacyjnego. Mniszek lekarski ma działanie detoksykujące oraz wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel i ból gardła. Może pomóc także przy brodawkach, kurzajkach oraz w pielęgnacji skóry,

  • żywokostu lekarskiego — ocet na bazie tego korzenia to środek, który pomoże na stłuczenia, krwiaki i siniaki. Wymoczenie w nim nóg przyniesie im ulgę, zmiękczy twarde pięty i paznokcie oraz pomoże pozbyć się problemu pocących się stóp. Żywokost nałożony na włosy sprawi, że staną się miękkie i lśniące. Korzeń rośliny pomoże także przy reumartyzmie na bóle stawów i mięśni,

  • chrzanu — to popularna przyprawa, ale także naturalny antybiotyk, który pomoże przy przeziębieniu, infekcjach dróg oddechowych oraz wesprze odporność. Korzeń chrzanu jest wykorzystywany przy problemach z zatokami i bólem głowy oraz w odchudzaniu.

  • Jakie zioła zbierać w październiku i listopadzie? Powyższa lista zawiera jedynie kilka wybranych roślin zielnych, które ze względu na dużą wszechstronność zastosowań zawsze warto mieć pod ręką.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas