Japońska pasta z soi opóźnia proces starzenia. Włącz koniecznie do diety
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Kuchnia japońska uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia na świecie. W jadłospisie Japończyków dominują warzywa, tradycyjne kiszonki, świeże ryby i owoce morza. Do szczególnie charakterystycznych dla tego kraju produktów należy miso – gęsta, słona pasta wytwarzana z fermentowanej soi. Eksperci radzą, by jeść ją, jak najczęściej.
Istna skarbnica witamin. To tajemnica długowieczności?
W zależności od przepisu do pasty miso dodaje się ryż, pszenicę, jęczmień lub fasolę. Podawana jest zwykle w towarzystwie piklowanych warzyw i mięsa. Miso wyróżnia wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz bogactwo witamin i substancji mineralnych.
"To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest niedroga, pyszna i pasuje do wielu potraw, dzięki czemu można wzbogacić nią smak ulubionych dań" - zachwala miso dr Mera w rozmowie z amerykańskim magazynem "Vogue".
Kultowa sojowa pasta rzeczywiście wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Sprzyja odtruwaniu organizmu, wspiera trawienie, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Od jelit aż po serce. Na co działa miso?
Jedno z badań przeprowadzonych przez japońskich uczonych wykazało, że osoby regularnie spożywające miso rzadziej zmagają się z rakiem żołądka, chorobami serca i cukrzycą. Co więcej, miso, podobnie jak inne produkty fermentowane, zawiera cenne probiotyki, które pomagają utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit.
"Miso opóźnia też proces starzenia. Dzięki obecności antyoksydantów hamuje działanie wolnych rodników i poprawia zdolności poznawcze" - wylicza dr Mera.
W Japonii dużą popularnością cieszy się zupa miso, którą mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni jedzą niemal codziennie. Sporządzana jest na bazie bulionu rybnego dashi z dodatkiem pasty miso oraz składników, takich jak tofu, makaron udon, grzyby shitake czy glony wakame.
Miso możemy wykorzystać w wielu innych potrawach.
"Wystarczy połączyć pastę z łyżką gorącej wody, a następnie dodać tofu i ulubioną zieleninę - wodorosty, por lub szczypiorek. Danie to ma mnóstwo dobroczynnych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidus, dzięki czemu wspiera zdrowie jelit" - tłumaczy ekspert od długowieczności.
Zobacz: