Jedna z najzdrowszych wersji kawy. Dodaj łyżeczkę do kubka i pij o poranku

Oprac.: Anna Gburek

Kawa jest jednym z ulubionych i najbardziej popularnych napojów, który stawia rano na nogi i pomaga zwiększyć koncentrację. Niestety działająca w niej kofeina często doprowadza do nadmiernego pobudzenia i niepokoju. Tego stanu możesz uniknąć, dodając do kawy... kakao! Oprócz niwelowania negatywnych skutków kofeiny z kawy ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Według naukowców z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku i z Uniwersytetu w Georgii kawa z kakao to połączenie idealne.

Kawa z kakao pobudza, zwiększa koncentrację i odpręża
Kawa z kakao pobudza, zwiększa koncentrację i odpręża123RF/PICSEL

Co daje picie kawy z kakao?

Kawa z kakao znana także jako mocha jest napojem dobrze znanym wśród entuzjastów kawy. Dostępna jest w wielu kawiarniach, jednak tam najczęściej występuje pod postacią słodkiego napoju z dodatkiem syropu kakaowego i mleka. Czysta kawa z kakao jest łatwa do przygotowania w domu i niesie ze sobą znacznie więcej pozytywnych właściwości dla zdrowia.

Połączenie kawy z kakao przede wszystkim niweluje negatywne skutki kofeiny pochodzącej z kawy. Samo kakao również pobudza i dostarcza pewną ilość kofeiny, ale także innej pobudzającej substancji - teobrominy. To zestawienie pozwala zniwelować częste uczucie lęku i niepokoju towarzyszące wypijaniu samej kawy. Ponadto kakao wzmacnia pozytywne działanie kawy na organizm.

Połączenie kawy z kakao niweluje negatywne skutki kofeiny
Połączenie kawy z kakao niweluje negatywne skutki kofeiny 123RF/PICSEL

Kawa z kakao - właściwości

Samo kakao jest uważane za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarcza dużej ilości przeciwutleniaczy - polifenoli. Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarcza witamin z grupy B, witamin E i K, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także składników pobudzających - kofeiny i teobrominy.

Połączenie kawy z kakao wyzuje niezwykle pozytywne właściwości na organizm. Podczas badań prowadzonych przez amerykańskich naukowców okazało się, że osoby spożywające kawę z kakao są bardziej skoncentrowane i mniej nerwowe, dzięki czemu popełniają mniej błędów w testach na spostrzegawczość i szybkość działania.

Właściwości kawy z kakao pozytywnie wpływają na układ krążenia i działają przeciwmiażdżycowo. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami. Napój ten wpływa także na poprawę nastroju i relaksuje.

Ile i jakie kakao dodać do kawy?

Aby jednak w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości kawy z kakao, należy szczególną uwagę zwrócić na jakość składników. Jakie kakao dodawać do kawy? Wybieraj jedynie gorzkie kakao, surowe bez dodatku cukru. Tylko takie zawiera największe stężenie substancji czynnych i przede wszystkim jest mało kaloryczne. Jedna łyżka - 6 g - kakao dostarcza jedynie 41 kcal. Wszystkie inne dodatki, które można znaleźć w kakao dla dzieci, jedynie zwiększą kaloryczność twojego ulubionego napoju.

Wystarczą już 1-2 łyżeczki kakao do filiżanki kawy, aby móc cieszyć się pozytywnym wpływem napoju na organizm.

Jak często pić i o jakiej porze najlepiej?

Przy ustalaniu dziennego limitu kawy z kakao warto pamiętać, że oba składniki dostarczają kofeiny. Bezpieczna ilość kofeiny dla organizmu człowieka wynosi od 200 do 400 mg. Na jej stężenie powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży i nie przekraczać 200 mg kofeiny dziennie. Dla osób zdrowych 3-4 filiżanki kawy lub kawy z kakao są bezpieczną dawką.

Napój ten najlepiej pić rano. Zapewni ci prawdziwy zastrzyk energii i pobudzi do działania. Jednocześnie dzięki temu napojowi rozpoczniesz dzień bez niepotrzebnego stresu i nerwów, co z pewnością jest bardzo cenne szczególnie o tej porze dnia.

Kawa z kakao - przepis

Przepis na kawę z kakao jest bardzo prosty. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki kakao do kawy, aby uzyskać pyszną i zdrową mochę. Jak to zrobić? To już zależy od preferowanego sposobu parzenia kawy. Najłatwiej jest dodać do dwóch łyżeczek drobno zmielonej kawy, 2 łyżeczki kakao i całość zalać wrzątkiem. Jeśli jednak nie lubisz tradycyjnej "plujki" dodaj kakao do kawy w kawiarce lub kolby z ekspresu ciśnieniowego. Świetnie do parzenia kawy z kakao sprawdzi się praska francuska.

Kiedy nie masz dostępu do sypkiego kakao, możesz go zastąpić gorzką czekoladą. Ważne jest jednak, aby miała jak najwięcej zawartości kakao. Wystarczy jedną kostkę czekolady rozpuścić w espresso, aby uzyskać pyszną i pobudzającą kawę z kakao.

Przeczytaj także:

Make up no make up - dyskretny makijaż w paru krokachInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas