Jest bombą witamin, ukojeniem dla jelit, działa jak tarcza na wątrobę. Jedz każdego dnia

Szpinak odpowiednio doprawiony jest smacznym i niezwykle zdrowym dodatkiem do wielu potraw
Szpinak odpowiednio doprawiony jest smacznym i niezwykle zdrowym dodatkiem do wielu potraw 123RF/PICSEL

Szpinak - jakie ma właściwości?

  • folianów,
  • witamin: K, A, E, C,
  • chlorofilu,
  • przeciwutleniaczy - karotenu, luteiny i zeaksantyny,
  • żelaza,
  • błonnika pokarmowego,
  • potasu, magnezu, cynku.
  • zwalcza stres oksydacyjny, a tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • zmniejsza ryzyko chorób krążenia,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniża podatność na stres i łagodzi jego skutki,
  • usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • zapobiega hemoroidom,
  • jest niskokaloryczny, a jednocześnie syci,
  • chroni wątrobę przed niealkoholowym stłuszczeniem,
  • jego spożywanie korzystnie wpływa na narząd wzroku.

Kto powinien włączyć szpinak do diety?

  • kobiety w ciąży,
  • osoby borykające się z anemią,
  • osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się,
  • osoby cierpiące na nadciśnienie,
  • osoby mające dolegliwości trawienne - m.in. wzdęcia i zaparcia.
Przed zamrożeniem liści szpinaku, warto je zblanszować
Przed zamrożeniem liści szpinaku, warto je zblanszować 123RF/PICSEL

Jak mrozić szpinak, by zachował swoje cenne właściwości?

  1. Najpierw umyj liście i delikatnie osusz na ręczniku papierowym.
  2. Możesz zahartować szpinak poprzez zblanszowanie liści - nie jest to konieczne, ale zalecane, jeśli chcesz, aby po rozmrożeniu były mięsiste i zachowały pierwotny smak oraz barwę. W tym celu wystarczy zanurzyć je na kilkanaście sekund we wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody.
  3. Szpinak następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia i ponownie osuszyć.
  4. Podziel na porcje, przełóż do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników i umieść w zamrażalniku. Gotowe!
Szpinak będzie wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, naleśników i dań mięsnych
Szpinak będzie wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, naleśników i dań mięsnych123RF/PICSEL

Jak przygotować szpinak, by był smaczny?

"Zbliżenia": Maria Pakulnis o tym, co ją porusza we współczesnym świecieinteriaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?