Kaszanka pęka podczas grillowania? Wystarczy jeden trik i po problemie

Środek wakacji, pogoda dopisuje, więc w weekend tysiące Polaków znowu spotka się przy grillu, by delektować się pysznymi potrawami i miło spędzić czas wśród znajomych. Na wielu rusztach zapewne pojawi się kaszanka, która bez wątpienia ma swoich zwolenników i przeciwników. Zanim jednak zaczniesz grillować kaszankę, sprawdź, co zrobić, by podczas obróbki termicznej nie uległa zniszczeniu na skutek wysokiej temperatury.

Co zrobić, żeby kaszanka nie pękała podczas grillowania?
Co zrobić, żeby kaszanka nie pękała podczas grillowania? 123RF/PICSEL

Co najczęściej grillują Polacy?

Pół żartem, pół serio mówi się, że grillowanie to sport narodowy Polaków. Zwolennicy spędzania czasu przy grillu uważają, że to dokonały sposób na relaks po ciężkim tygodniu pracy, spotkanie się z rodziną i znajomymi, a przy okazji cieszenie się smakiem grillowanych mięs i warzyw, i w dodatku na świeżym powietrzu.

Na rusztach najczęściej lądują kiełbasy, karkówki, warzywa i sery, ale nie brakuje również smakoszy specjalizujących się w grillowaniu ryb. Tzw. "klasykiem gatunku" jest również doskonale wszystkim znana i wzbudzająca skrajne emocje kaszanka.

Jedni zachwycają się jej smakiem, drudzy nie są w stanie nawet na nią spojrzeć. Co ciekawe - kaszanka jest popularna nie tylko w naszym kraju, ale także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej.

Faktycznie, kaszanka z uwagi na to, co się w niej znajduje, niekoniecznie jest pierwszym wyborem podczas grillowania. Jeśli jednak lubimy kaszankę z grilla, warto poznać pewien trik, który ułatwi jej obróbkę termiczną i nie popsuje walorów estetycznych.

Co zrobić, by kaszanka nie pękała podczas grillowania?

Zdarza się często, że kaszanka na grillu pęka, co może zniechęcać do jej spałaszowania. Wysoka temperatura grilla sprzyja powstawaniu ciśnienia pod osłonką kaszanki i dlatego w wielu przypadkach smakołyk po prostu pęka.

Zatem co zrobić, by grillowana kaszanka pozostała nienaruszona, była odpowiednio dopieczona i smaczna? Zdecydowanie dobrym pomysłem jest delikatne nakłucie kaszanki widelcem, tuż przed położeniem jej na ruszcie.

Dzięki takiemu zabiegowi ciśnienie podczas grillowania będzie powoli uchodzić ze środka, nie powodując "kaszankowego wybuchu".

Pamiętajmy również, by podczas obracania kaszanki na grillu nie stosować ostrych narzędzi. Zamiast tego wykorzystajmy specjalne szczypce do grilla, co pozwoli nam nie uszkodzić osłonki kaszanki.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas