Bosacka rozkłada na czynniki pierwsze skład popularnego produktu. Uwagę zwraca ten szczegół

Katarzyna Bosacka po raz kolejny wzięła pod lupę skład popularnego produktu. Co tym razem zaskoczyło ekspertkę? - Niech nie zwiedzie Was ładne opakowanie produktu, zawsze czytajcie skład! – zaapelowała na Instagramie.

Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnego produktu. Co zwróciło jej uwagę?
Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnego produktu. Co zwróciło jej uwagę?Natalia Zdziebczynska/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka od wielu lat działa jako ekspertka od świadomego robienia zakupów. Prowadziła programy "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję". Obecnie prowadzi program "Bosacka daje radę" i aktywnie działa w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje 179 tys. osób - Bosacka chętnie dzieli się kulinarnymi ciekawostkami, doradza w kwestii żywienia i przygotowywania pełnowartościowych posiłków, publikuje też swoje przepisy. Zazwyczaj to zdrowsze alternatywy dla niektórych gotowych dań, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.

Ekspertka często bierze też pod lupę rozmaite produkty i bacznie przygląda się ich etykietom. Zdarza się, że skład może się różnić od deklaracji producenta. Bosacka ostrzega przed wybieraniem produktów, które zawierają sporo konserwantów i sztucznych barwników. Tym razem jej czujność wzbudziło zdjęcie, które wysłała jedna z jej obserwatorek. Chodzi o popularny produkt, po który często sięgamy w sezonie grillowym. Dlaczego skład jednego z sosów czosnkowych aż tak zaniepokoił Bosacką?

Katarzyna Bosacka bierze pod lupę popularny produkt. Na to zwróciła uwagę

Katarzyna Bosacka znów doradza Polakom w kwestii zakupów
Katarzyna Bosacka znów doradza Polakom w kwestii zakupówWojciech Olkusnik/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

- Pani Eliza - jedna z moich obserwatorek stała ostatnio w kolejce w sklepie mięsnym i przyglądała się produktom ustawionym przy ladzie. Jej uwagę zwrócił sos czosnkowy, który wyglądał domowo (wieczko z gumką recepturką) i zdrowo. Wczytując się w skład okazało się jednak, że ten produkt zawierał aż  dwa konserwanty: sorbinian potasu i benzoesan sodu! - napisała na Instagramie Katarzyna Bosacka.

Ekspertka w następujących słowach wyjaśniła, dlaczego te składniki mogą być szkodliwe dla zdrowia.

- Benzoesan sodu może powodować u niektórych osób reakcje alergiczne, a także być potencjalnie kancerogenny w dużych ilościach. Sorbinian potasu może z kolei wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych oraz być przyczyną problemów żołądkowych. Dlatego powinniśmy ich unikać - poinformowała i zwróciła się do fanów i fanek: - Co Wy na to? Niech nie zwiedzie Was ładne opakowanie produktu, zawsze czytajcie skład!

Na odpowiedzi nie trzeba było długo czekać.

"Bardzo dobrze pokazywać jak najwięcej takich produktów", "Moje zakupy teraz trwają wieki, bo czytam wszystkie etykiety i musiałam się nauczyć wszystkich E", "Sos czosnkowy robię sama. Domowy najlepszy", "Sosy zawsze robię sama. Nie mam zaufania do sklepowych i jak tu widać słusznie" - pisali internauci.

Sos czosnkowy: przepis

Zamiast sięgać po sos czosnkowy ze sklepowej półki, możesz przygotować go sama
Zamiast sięgać po sos czosnkowy ze sklepowej półki, możesz przygotować go sama123RF/PICSEL

Sos czosnkowy zawsze możemy przygotować sami. Do przygotowania ekspresowego sosu czosnkowego idealnego do pizzy czy innych dań potrzebujesz:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżkę majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól.

Jogurt wymieszaj z majonezem tak, by nie było w nim żadnych grudek. Dodaj obrany i drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw szczyptą pieprzu i soli. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw do lodówki na godzinę. Zobacz też: Bosacka sprawdziła skład "zdrowych" żelków. Wnioski zatrważają

***

"Zbliżenia". Krzysztof Szewczyk. Szczerze o chorobie, o telewizji w anegdocieINTERIA.PL