Kawa idealna na upały - espresso tonic. Kluczowy jeden składnik

Masz dość gorącej kawy z mlekiem? Nic dziwnego, upały doskwierają i picie ciepłych napojów to ostatnie, na co mamy ochotę. Ratunkiem może być espresso tonic - kawa idealna na upały. Jak ją przygotować? Sprawdź!

Choć istnieje grono kaw mrożonych, napój nie smakuje tak dobrze jak w chłodniejsze dni
Choć istnieje grono kaw mrożonych, napój nie smakuje tak dobrze jak w chłodniejsze dni123RF/PICSEL

Espresso tonic- kawa idealna na upały

Espresso tonic dzięki wyjątkowej recepturze będzie doskonałym zamiennikiem dla gorących kaw mielonych czy torebkowych kaw mrożonych. Sekret leży w składniku, od którego bierze nazwę. Myślisz, że tonik sprawdza się tylko w połączeniu z alkoholem? Otóż nie! Okazuje się, że może sprawdzić się doskonale jako składowa napoju kawowego. Na ten niezwykły pomysł wpadła w 2014 roku szwedzka baristka, Anne Lunnel.

„Zdrowie na widelcu”: Kawa parzona po turecku może być szkodliwaPolsat Cafe

Tonic espresso - składniki

Chyba nikogo nie zdziwi, że do przygotowania kawy espresso tonic będzie potrzebna... kawa. Możesz wybrać dowolną, ale dobrze będzie sięgnąć po kawę mieloną w pełni z ziaren arabiki. Należy wyposażyć się także w drugi najważniejszy składnik, czyli tonik. Będziesz potrzebować około 150-200 ml (zależnie od preferencji). Oprócz tego przygotuj kostki lodu oraz limonkę.

Tonic espresso - sposób wykonania

Do przygotowania tego napoju potrzebujesz espresso, toniku i kostek lodu
Do przygotowania tego napoju potrzebujesz espresso, toniku i kostek lodu123RF/PICSEL

Przede wszystkim musisz przygotować espresso, około 40 ml na jedną porcję. Następnie odstaw je do przestudzenia i w tym czasie napełnij wysoką szklankę kostkami lodu (ich ilość dobierz do własnych preferencji oraz warunków pogodowych). Kostki należy zalać tonikiem, po czym dodać przestygnięte espresso. Na koniec z limonki odkrawamy plasterek, przecinamy go do połowy i dekorujemy nim szklankę. Jeśli po pierwszym łyku czujesz, że do kawy mogłoby być coś dodane, koniecznie spróbuj urozmaicić smak syropem pomarańczowym, truskawkowym bądź imbirowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas