Kawa idealna na upały - espresso tonic. Kluczowy jeden składnik
Masz dość gorącej kawy z mlekiem? Nic dziwnego, upały doskwierają i picie ciepłych napojów to ostatnie, na co mamy ochotę. Ratunkiem może być espresso tonic - kawa idealna na upały. Jak ją przygotować? Sprawdź!
Spis treści:
Espresso tonic- kawa idealna na upały
Espresso tonic dzięki wyjątkowej recepturze będzie doskonałym zamiennikiem dla gorących kaw mielonych czy torebkowych kaw mrożonych. Sekret leży w składniku, od którego bierze nazwę. Myślisz, że tonik sprawdza się tylko w połączeniu z alkoholem? Otóż nie! Okazuje się, że może sprawdzić się doskonale jako składowa napoju kawowego. Na ten niezwykły pomysł wpadła w 2014 roku szwedzka baristka, Anne Lunnel.
Sprawdź także: 7 zdrowotnych właściwości kawy
Tonic espresso - składniki
Chyba nikogo nie zdziwi, że do przygotowania kawy espresso tonic będzie potrzebna... kawa. Możesz wybrać dowolną, ale dobrze będzie sięgnąć po kawę mieloną w pełni z ziaren arabiki. Należy wyposażyć się także w drugi najważniejszy składnik, czyli tonik. Będziesz potrzebować około 150-200 ml (zależnie od preferencji). Oprócz tego przygotuj kostki lodu oraz limonkę.
Zobacz również: Czy picie kawy jest zdrowe? Najnowsze badania zaskakują!
Tonic espresso - sposób wykonania
Przede wszystkim musisz przygotować espresso, około 40 ml na jedną porcję. Następnie odstaw je do przestudzenia i w tym czasie napełnij wysoką szklankę kostkami lodu (ich ilość dobierz do własnych preferencji oraz warunków pogodowych). Kostki należy zalać tonikiem, po czym dodać przestygnięte espresso. Na koniec z limonki odkrawamy plasterek, przecinamy go do połowy i dekorujemy nim szklankę. Jeśli po pierwszym łyku czujesz, że do kawy mogłoby być coś dodane, koniecznie spróbuj urozmaicić smak syropem pomarańczowym, truskawkowym bądź imbirowym.