Jak kawa wpływa na nasze zdrowie? Najnowsze badania zaskakują
Badacze z Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) postanowili sprawdzić, jak kawa wpływa na nasz organizm. Wnioski, do jakich udało im się dojść, są zaskakujące. Regularne picie kawy ma dobry wpływ na proces trawienia, chroni też przed kamieniami żółciowymi i niektórymi chorobami wątroby. O ustaleniach naukowców poinformowało pismo „Nutrients".
Opublikowane przez "Nutrients" wnioski nie są efektem nowych badań, ale wynikiem dokładnej analizy 194 wcześniejszych publikacji naukowych. Przeglądu dokonała dr Astrid Nehlig, emerytowana dyrektor ds. badań we francuskim Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM). Ustaliła ona, że umiarkowane spożycie kawy (według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności - jest to od 3 do 5 filiżanek dziennie) stymuluje procesy trawienne i pobudza ruchy jelit, chroniąc przed zaparciami.
Picie takich ilości kawy może też zmieniać skład mikroflory jelitowej, stymulując wzrost liczby "dobrych bakterii". Ponadto kawa może chronić przed niektórymi chorobami wątroby i zmniejszać ryzyko kamicy żółciowej. Dr Astrid Nehlig znalazła też dowody wskazujące na to, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zapalenia trzustki, choć - jak zaznaczyła - w tej kwestii potrzebne są dalsze rozpoznania.
Na czym polega korzystny wpływ kawy na układ trawienny? "Mała czarna" stymuluje produkcję gastryny - hormonu trawiennego, pod wpływem którego nasilają się procesy wzrostowe błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Wówczas zwiększa się wydzielanie kwasu solnego i pepsyny przez żołądek. Dochodzi do skurczu dolnego zwieracza przełyku, wzmaga się perystaltyka przewodu pokarmowego i nasila przepływ krwi przez błonę śluzową żołądka.
Kawa pobudza również wydzielanie cholecystokininy (CCK), hormonu zwiększającego produkcję żółci. Do tego ma wpływ na zmiany w składzie mikroflory jelitowej, głównie na poziom populacji Bifidobacteria. To jednak nie wszystkie zalety.
Zobacz również: Brakuje ci energii? Przyrządź kawę z awokado
Picie kawy ma też dobry wpływ na pracę mięśni okrężnicy - proces, w którym pokarm przemieszcza się przez przewód pokarmowy. Analizowane dane sugerują, że kawa może stymulować ruchliwość okrężnicy w takim samym stopniu jak płatki zbożowe (o 23 proc. bardziej niż kawa bezkofeinowa lub o 60 proc. bardziej niż szklanka wody). To oznacza, że "mała czarna" może zmniejszać ryzyko przewlekłych zaparć. Badania sugerują również, że kawa chroni przed chorobami wątroby, w tym rakiem wątrobowokomórkowym - jednym z najczęstszych rodzajów raka wątroby.
Instytut Informacji Naukowej o Kawie (ISIC) jest organizacją non-profit, założoną w 1990 roku i zajmującą się badaniami i upowszechnianiem wiedzy naukowej związanej z "kawą i zdrowiem". Od 2003 r. ISIC wspiera też ogólnoeuropejski program edukacyjny, współpracując z krajowymi stowarzyszeniami skupiającymi miłośników i badaczy kawy w dziewięciu krajach, aby przekazać aktualną wiedzę naukową pracownikom ochrony zdrowia.
***
Zobacz również:
Kawa kawie nierówna. Jaką najlepiej wybrać?
Co się znajduje w torebce herbaty? Mikroplastik i nie tylko!
W sklepach mają być wyjątkowo drogie. Jak zrobić domowe pączki?