Planujesz odchudzanie? Te owoce warto włączyć do diety

Choć do sezonu na porzeczki jeszcze daleko, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainteresować się owocami już teraz. Dlaczego? Wyjątkowy smak, który idzie z zastrzykiem solidnej dawki witamin, to tylko początek. Porzeczki należy także rozpatrywać pod kątem ewentualnego odchudzania i poprawy działania jelit. Jeśli nie mamy jeszcze krzaczków w swoim ogrodzie, to nie jesteśmy skazani na częste wizyty na targu. Jeszcze jest czas, aby porzeczkę zasadzić.

Czarna porzeczka idealnie nadaje się na przekąskę podczas odchudzania
Czarna porzeczka idealnie nadaje się na przekąskę podczas odchudzania123RF/PICSEL

Czy czarna porzeczka jest zdrowa?

Czarna porzeczka zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli produktów korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie. Wszystko to zasługa substancji zawartych w małych owocach. Na czoło wysuwa się witamina C, która wspiera odporność, ale to nie wszystko, co oferuje dla naszego zdrowia. Substancja ta również pomoże uszczelnić i uelastycznić naczynia krwionośne, a to dobra droga, aby opanować skoki ciśnienia tętniczego oraz unormować poziom cholesterolu. Witamina C wraz z obecną w porzeczce witaminą E wpływa korzystnie na wygląd skóry: redukują w duecie stany zapalne, pomagają pozbyć się zmarszczek i znacząco opóźniają procesy starzenia się skóry.

Czarna porzeczka to rezerwuar minerałów: znaleźć w niej można np. żelazo, które zapobiega anemii, dlatego panie powinny sięgać po nią szczególnie. Owoce są także źródłem potasu i magnezu, dlatego  powinna być podjadana przez wszystkich tych, którzy mają problemy z sercem oraz zmagają się z wytężonym wysiłkiem umysłowym, ponieważ obie substancje działają i na układ nerwowy, i na układ krążenia. Wapń obecny w czarnej porzeczce, to z kolei gwarant mocnych kości i zdrowych zębów.

Te owoce posadzisz na balkonieINTERIA.PL

Co daje jedzenie czarnych porzeczek?

O tym, że czarne porzeczki powinny być jedzone w sezonie jak najczęściej, nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Z jednej strony wiadomo już, że pomogą poprawić kondycję zdrowotną organizmu, ale z drugiej strony warto je włączyć wtedy, kiedy planujemy schudnąć. Dlaczego? Należy zacząć od kaloryczności owoców, która nie jest wysoka. 100 gramów porzeczki to nieco ponad 50 kcal, co stanowi świetną przekąskę wtedy, kiedy chcemy co nieco kilogramów zrzucić. Ponadto owoce mają niski indeks glikemiczny (IG 25), co sprawia, że po ich spożyciu nie mamy napadów głodu, a ponadto mogą być spożywane bez przeszkód przez diabetyków.

Owoce z czarnej porzeczki należą do jednych z najzdrowszych na świecie
Owoce z czarnej porzeczki należą do jednych z najzdrowszych na świecie123RF/PICSEL

Czarne porzeczki najlepiej działają jednak na jelita, a to za sprawą błonnika pokarmowego. Substancja ta pozwala im się oczyszczać, reguluje perystaltykę oraz poprawia procesy trawienia. Błonnik wpływa także na odporność organizmu, ponieważ wspiera naturalną florę jelitową. Choć już obecność pierwiastków i witamin w owocach wspiera pracę serca, to warto również przypomnieć, że błonnik pomaga także zredukować ilość tzw. złego cholesterolu.

Sadzenie porzeczek? Jest na to sposób

Porzeczki nie są trudne w uprawie, więc jeśli mamy ich deficyt, to można samodzielnie urządzić sobie plantację. Kluczem jednak jest wcześniejsze przygotowanie i znalezienie miejsca w ogrodzie albo na działce. Przede wszystkim musi być ono słoneczne, aby promienie okalały cały krzew. Z drugiej strony, warto zapewnić im naturalną osłonę przed wiatrem, który może połamać drobne łodygi. Porzeczka rośnie dobrze w glebie kwaśnej i wilgotnej: tylko wtedy owocuje bardzo obficie i nie jest narażona na ataki szkodników oraz choroby. Kiedy można sadzić porzeczkę? Najlepszym terminem jest jesień, ale w kwietniu zabieg również można wykonać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas