Co zrobić, by seler rósł w korzeń? Najczęstsze błędy w uprawie selera

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Seler korzeniowy ma wiele właściwości, za które go cenimy. Jest źródłem potasu przy jednoczesnej małej zawartości sodu, przez co wzmacnia serce. Jego charakterystyczny zapach nada wyrazu każdej potrawie: od zup, przez sosy, aż po sałatki. Uprawiany we własnym ogródku da nam pewność, że spożywamy warzywo pozbawione pestycydów. Co zrobić, aby seler na działce rósł w korzeń? Najczęściej przeszkadza mu w tym nasza nadgorliwość. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać.

Seler urośnie w korzeń, jeśli nie będzie zbyt gęsto posadzony
Seler urośnie w korzeń, jeśli nie będzie zbyt gęsto posadzony123RF/PICSEL

Dlaczego seler nie rośnie w korzeń?

Przyczyn, dla których seler nie rośnie w korzeń, jest kilka. Najczęstszą z nich jest błąd popełniany już podczas sadzenia. To warzywo tworzy sporej wielkości podziemne bulwy i trzeba mu do tego zapewnić przestrzeń. Selerowi w rozwoju korzeni przeszkodzi też zbyt głębokie posadzenie. Spowoduje ono, że bulwy się nie rozrosną. Innym powodem, dla którego seler nie wytwarza dużych bulw, jest nieodpowiednie podłoże. Musi ono być żyzne, przepuszczalne, o odczynie obojętnym.

Lekko kwaśne środowisko sprawi, że roślina będzie rozwijać się gorzej. Nie bez znaczenia jest tu też stanowisko, powinno być w pełni nasłonecznione. Ta roślina pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, lubi więc słońce i ciepło. Dlatego seler sadzimy po "zimnej Zośce", czyli po 15 maja, kiedy minie już ryzyko nocnych przymrozków. W uprawie roślin na własnej działce rzadko używamy sztucznych nawozów, często sięgamy po odżywianie naturalne. Częstym błędem w uprawie selera jest podlewanie go własnoręcznie przygotowaną gnojówką z pokrzyw. Taki nawóz zawiera dużo azotu, który sprawi, że seler nie będzie szedł w korzeń, a wyprodukuje więcej masy zielonej. Dużo lepszym rozwiązaniem jest wymieszanie ziemi do sadzenia warzywa z kompostem lub z obornikiem.

Co zrobić, żeby seler rósł w korzeń? Zacznij od sadzenia

Seler w Polsce sadzony jest z rozsad. Można je wyhodować samodzielnie, ale trzeba zacząć w marcu. Na szczęście w sklepach sadzonki tego warzywa są powszechnie dostępne. Seler sadzimy w drugiej połowie maja. Kluczowe jest tu odpowiednie przygotowanie podłoża - ziemia powinna być żyzna, próchnicza o obojętnym odczynie. Aby seler miał szanse na wykształcenie korzenia, jego sadzonki sadzimy w rozsadzie 40x40 cm, jeśli stosowaliśmy przedplon. Bez niego wystarczy je posadzić w odległości 20x30 cm od siebie. Ważne jest, aby zielone łodygi selera podczas sadzenia nie były przykryte ziemią, warzywo lepiej rozwinie korzeń, jeśli będzie posadzone płytko. Selera nie sadzimy w ziemi po pietruszce, bobie, pasternaku, marchwi, selerze i sałacie, bo ziemia po tych roślinach jest wyjałowiona z niezbędnych składników. Dobrym towarzystwem dla tego warzywa jest fasola, brokuł, ogórki, pomidory, czosnek i warzywa kapustne.

Ziemię, w której rośnie seler, trzeba regularnie odchwaszczać i spulchniać, a warzywo obficie podlewać. Aby seler rósł w korzeń, powinien być podlewany co drugi dzień, a w sierpniu i we wrześniu trzeba go nawadniać codziennie. W innym przypadku roślina nastawi się tylko na przetrwanie i nie wykształci dużych bulw.

Charakterystyczny zapach i smak selera nada wyrazu każdej potrawie: od zup, przez sosy, aż po sałatki.
Charakterystyczny zapach i smak selera nada wyrazu każdej potrawie: od zup, przez sosy, aż po sałatki.123RF/PICSEL

Jaki nawóz stosować do selera korzeniowego?

Nawożenie selera korzeniowego skupia się głównie na przygotowaniu podłoża pod jego uprawę. Sprawdzą się tu nawozy naturalne, takie jak kompost czy obornik, które powoli uwalniają składniki odżywcze. Zastosowane w ziemi do sadzenia, powinny wystarczyć selerowi do tego, żeby wytworzył mocne korzenie. Jest to o tyle korzystne, że największego odżywienia rośliny potrzebują w pierwszej fazie wzrostu. Nawozy do selera nie powinny zawierać dużo azotu, za to polecana jest tu podwyższona zawartość potasu, który decyduje o rozwoju systemu korzeniowego. Dlatego świetnie sprawdzi się tu popiół drzewny, który jest bogaty w ten pierwiastek. Najlepiej wymieszać go z ziemią do sadzenia selera, ale można go również rozsypać wokół roślin.

„Ewa gotuje”: Risotto selerowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas