"Kurczak z lasu" rosnący na drzewie. Czy żółciak siarkowy jest jadalny?
Od innych, jadalnych grzybów różni się m.in. tym, że zamiast na ziemi, rośnie na drzewie i podobno smakuje jak… kurczak. Żółciak siarkowy, bo o nim właśnie mowa, to grzyb, który pojawia się na przełomie maja i czerwca, ale nieodpowiednio przygotowany jest silnie trujący.
Żółciak siarkowy - charakterystyka
Żółciak siarkowy to grzyb, którego nie sposób przeoczyć, ponieważ charakteryzuje się intensywnym, żółtym kolorem, a ponadto, żeby go zauważyć, nie trzeba spoglądać pod nogi, lecz na drzewa, które porasta. Grzybiarze potocznie nazywają go "kurczakiem z lasu", ponieważ po odpowiedniej obróbce termicznej jego tekstura i smak przypominają mięso drobiowe.
Żółciak siarkowy zazwyczaj występuje na dębach, brzozach, wierzbach i drzewach owocowych rosnących przy drogach, w parkach, ogrodach i sadach. Zdecydowanie rzadziej spotkamy go w lasach. Owocniki żółciaka są mięsiste, półkuliste, wachlarzowate kapelusze przyrastają do drzewa i układaj się jeden nad drugim, osiągając nawet 50 cm szerokości. Młode owocniki pojawiają się na przełomie maja i czerwca.
Grzyb atakuje przede wszystkim drzewa liściaste - te całkiem zdrowie, jak i osłabione, doprowadzając je po kilku latach do zgnicia.
Czy żółciak siarkowy jest jadalny?
Żółciaka siarkowego można bezpiecznie spożywać, ale wyłącznie po odpowiedniej obróbce termicznej. Jadalne są tylko młode owocniki, które należy dokładnie oczyścić i obgotować. Wody po gotowaniu żółciaka nie wolno spożywać.
Żółciak siarkowy pokrojony w plastry wymaga 15-20 minut gotowania, natomiast jego gotowanie w całości powinno trwać ok. 35 minut. Należy zaznaczyć, że surowe owocniki żółciaka siarkowego są trujące.
Warto wiedzieć: Grzyb, który chrupie jak rzodkiewka? Lepiej go nie próbuj
Żółciak siarkowy - co z niego zrobić?
Żółciak siarkowy po obróbce termicznej jest gotowy do usmażenia, upieczenia lub zamarynowania. Grzyb, zwłaszcza wśród wegan, służy do przygotowywania najróżniejszych potraw. Można z niego zrobić m.in. wegańskie "flaczki", pasztet, farsz do zapiekanek, kotlety i pulpety.