Masz napady głodu i często chorujesz? Organizm dopomina się o ważny składnik

Niepohamowana ochota na podjadanie to czerwona flaga od organizmu
Niepohamowana ochota na podjadanie to czerwona flaga od organizmu123RF/PICSEL

Rola białka w organizmie

Angina, po niej katar, zaraz potem grypa i zapalenie zatok? Nie ma wątpliwości — twój system odpornościowy nie radzi sobie, a powodem może być niedobór białka
Angina, po niej katar, zaraz potem grypa i zapalenie zatok? Nie ma wątpliwości — twój system odpornościowy nie radzi sobie, a powodem może być niedobór białka123RF/PICSEL

Nie ignoruj objawów niedoboru białka

  • Spadek odporności i nawracające infekcje.
  • Bóle mięśni, stawów, podatność na kontuzje.
  • Obrzęki nóg.
  • Pogorszenie samopoczucia i osłabienie.
  • Problemy z koncentracją.
  • Częste uczucie głodu i ochota na słodycze, skutkujące przybieraniem na wadze.
  • Zaburzenia menstruacji.
  • Osłabienie i wypadanie włosów.
  • Łamliwość paznokci.

Zobacz również:

    Włącz do diety produkty bogate w białko

    Jakie produkty mają dużo białka?

    Kurczak ułatwi przygotowanie pełnowartościowych posiłków
    Kurczak ułatwi przygotowanie pełnowartościowych posiłków123RF/PICSEL
    • Mięso — wybieraj drób, zwłaszcza pierś z kurczaka. Od czasu do czasu warto włączyć do diety także podroby. Sporą dawkę białka zapewnisz sobie również podczas degustacji chudego schabu wieprzowego, polędwiczki wieprzowej i wołowego steku.
    • Ryby i owoce morza — dla uzupełnienia białka zajadaj krewetki. Już dawno przestały kojarzyć się z rarytasem dostępnym wyłącznie w renomowanych restauracjach. W menu uwzględniaj tłuste ryby morskie, np. tuńczyka, łososia, śledzia, makrelę i halibuta.
    • Sery — dużo białka mają sery żółte i pleśniowe. Nie żałuj sobie twarogu i serka wiejskiego.
    • Kurze jaja — ich zastosowanie kulinarne jest na tyle szerokie, że stanowią jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych źródeł białka w diecie.
    • Rośliny strączkowe — ich obecność na talerzu jest ważna zwłaszcza dla osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej bogata w białko jest soja, ale na uwagę zasługują również bób, groch, ciecierzyca i fasola.
    • Orzechy i nasiona — podczas pracy nad wprowadzeniem zdrowych nawyków żywieniowych każdy szczegół jest ważny. Zjedzenie garści orzechów nie zapewni dziennej porcji białka, ale będzie kolejnym elementem, który pomoże uchronić przed niedoborem. W menu uwzględniaj zwłaszcza pistacje, nerkowce i migdały.
    „Zdrowie na widelcu”: Białko i warzywa. Proporcje idealnej kolacjiPolsat CafePolsat Cafe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?