Masz napady głodu i często chorujesz? Organizm dopomina się o ważny składnik

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Wsłuchiwanie się w sygnały, jakie wysyła nam własne ciało jest kluczową umiejętnością, dzięki której możemy szybko dostrzec nieprawidłowości w organizmie. Mimo regularnych posiłków szybko odczuwasz głód? Dopadają cię obrzęki nóg, bóle mięśni i masz wrażenie, że ledwo wyleczysz jedno przeziębienie, a znów pojawia się kolejna infekcja? Nie ignoruj sygnałów alarmowych. W ciele może brakować ważnego składnika.

Niepohamowana ochota na podjadanie to czerwona flaga od organizmu
Niepohamowana ochota na podjadanie to czerwona flaga od organizmu123RF/PICSEL

Rola białka w organizmie

Gdy mówimy o zdrowym odżywianiu, zapewne w pierwszej kolejności myślimy o dostarczaniu ciału witamin i składników mineralnych. Na naszych talerzach lądują warzywa i owoce, niektórzy z nas decydują się także na dodatkową suplementację. Analizując swoje nawyki, nie można zapominać o znaczeniu białka, które stanowi materiał budulcowy każdej komórki w ciele. To wystarczający powód, by nie dopuszczać do niedoborów tego składnika.

Wśród najważniejszych funkcji białka w organizmie wymienić można wpływ na prawidłową budowę kości i mięśni, regenerację tkanek, regulowanie metabolizmu i procesów przemiany materii. Prawidłowy poziom białka ma niebagatelne znaczenie dla przywrócenia i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, a także zdrowia układu hormonalnego. Z racji tego, że białka są częścią składową przeciwciał chroniących ciało przed bakteriami i wirusami, od nich w znacznej mierze zależy budowanie mocnej odporności.

Angina, po niej katar, zaraz potem grypa i zapalenie zatok? Nie ma wątpliwości — twój system odpornościowy nie radzi sobie, a powodem może być niedobór białka
Angina, po niej katar, zaraz potem grypa i zapalenie zatok? Nie ma wątpliwości — twój system odpornościowy nie radzi sobie, a powodem może być niedobór białka123RF/PICSEL

Nie ignoruj objawów niedoboru białka

Śmiało można stwierdzić, że poziom białka wpływa na niemal wszystko, co dzieje się w ludzkim organizmie. Dlatego objawy niedoboru białka mogą być sygnalizowane na różne sposoby. Uważnie obserwuj swoje ciało i w razie niepokojących sygnałów, zgłoś się do lekarza. Zleci niezbędne badania, na podstawie których będzie w stanie ocenić stan zdrowia i wskazać niezbędną kurację.

Na co zwrócić uwagę? Jakie objawy świadczą o tym, że brakuje białka?

  • Spadek odporności i nawracające infekcje.
  • Bóle mięśni, stawów, podatność na kontuzje.
  • Obrzęki nóg.
  • Pogorszenie samopoczucia i osłabienie.
  • Problemy z koncentracją.
  • Częste uczucie głodu i ochota na słodycze, skutkujące przybieraniem na wadze.
  • Zaburzenia menstruacji.
  • Osłabienie i wypadanie włosów.
  • Łamliwość paznokci.

Włącz do diety produkty bogate w białko

Zawartość talerza ma ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowia całego ciała — o tym wiadomo nie od dziś. Wiedza to jedno, lecz praktyka i wprowadzanie pożądanych nawyków w życie bywają problemem. Pośpiech, nawał obowiązków i dostępność szybkich przekąsek sprawiają, że łatwo jest wpadać w dietetyczne pułapki. Im częściej ulegamy pokusom, tym większe ryzyko niedoborów. By łatwiej było komponować jadłospis, skorzystaj z krótkiej ściągi produktów bogatych w białko. Stworzy bazę, dzięki której z czasem opracowywanie menu stanie się dużo prostsze.

Jakie produkty mają dużo białka?

Wystarczy trochę praktyki, by przekonać się, że tworzenie zdrowych i smacznych posiłków nie jest trudne czy monotonne. W żadnym razie nie grozi ci wyłącznie sałata i woda źródlana. Sprawdź, w jakich produktach jest dużo białka, by przekonać się, że dbanie o zdrowie w kuchni i jadalni może być satysfakcjonujące.

Kurczak ułatwi przygotowanie pełnowartościowych posiłków
Kurczak ułatwi przygotowanie pełnowartościowych posiłków123RF/PICSEL
  • Mięso — wybieraj drób, zwłaszcza pierś z kurczaka. Od czasu do czasu warto włączyć do diety także podroby. Sporą dawkę białka zapewnisz sobie również podczas degustacji chudego schabu wieprzowego, polędwiczki wieprzowej i wołowego steku.
  • Ryby i owoce morza — dla uzupełnienia białka zajadaj krewetki. Już dawno przestały kojarzyć się z rarytasem dostępnym wyłącznie w renomowanych restauracjach. W menu uwzględniaj tłuste ryby morskie, np. tuńczyka, łososia, śledzia, makrelę i halibuta.
  • Sery — dużo białka mają sery żółte i pleśniowe. Nie żałuj sobie twarogu i serka wiejskiego.
  • Kurze jaja — ich zastosowanie kulinarne jest na tyle szerokie, że stanowią jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych źródeł białka w diecie.
  • Rośliny strączkowe — ich obecność na talerzu jest ważna zwłaszcza dla osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej bogata w białko jest soja, ale na uwagę zasługują również bób, groch, ciecierzyca i fasola.
  • Orzechy i nasiona — podczas pracy nad wprowadzeniem zdrowych nawyków żywieniowych każdy szczegół jest ważny. Zjedzenie garści orzechów nie zapewni dziennej porcji białka, ale będzie kolejnym elementem, który pomoże uchronić przed niedoborem. W menu uwzględniaj zwłaszcza pistacje, nerkowce i migdały.
„Zdrowie na widelcu”: Białko i warzywa. Proporcje idealnej kolacjiPolsat Cafe

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas