Mikstura wzmacniająca odporność. Przygotujesz ją z trzech składników
Naturalny eliksir na odporność przygotujesz zaledwie z trzech składników. Mikstura z miodem, imbirem i cytryną nie tylko przyniesie ulgę przy przeziębieniu, ale również wzmocni odporność. Regularne sięganie po domowy syrop pomoże przetrwać sezon na infekcje.
Spis treści:
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Już teraz możesz zacząć wzmacniać odporność na nadchodzący czas. Pomocna w tym może się okazać mikstura z miodem, imbirem i cytryną, która słynie ze swoich licznych i cennych dla zdrowia właściwości. To przede wszystkim prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów.
Syrop łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła, katar czy kaszel i wspiera nasz układ odpornościowy. To jednak dopiero początek - oprócz tego poprawia trawienie, oczyszcza organizm, reguluje poziom cholesterolu, pomaga przy bólach stawów, wspomaga utratę zbędnych kilogramów, redukuje stres czy zmęczenie. A to wszystko dzięki połączeniu tylko trzech wspomnianych składników.
Syrop z imbiru, miodu i cytryny: przepis
Składniki:
- 1 duża cytryna
- korzeń imbiru
- szklanka wody
- szklanka miodu płynnego
- opcjonalnie: kilka goździków, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Pokrój imbir na cienkie plasterki lub posiekaj. W garnku wymieszaj imbir, wyciśnięty sok z cytryny, miód i wodę. Całość podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż miód się rozpuści. Gdy wszystkie składniki się połączą, zagotuj całą miksturę. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut, aby syrop uzyskał odpowiednią konsystencję. Zdejmij garnek z ognia i ostudź syrop. Odcedź miksturę, by pozbyć się kawałków imbiru i przelej do szklanej butelki lub słoika. Syrop możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Najlepiej przygotowywać go co jakiś czas, by zachował swoje cenne właściwości.
Jak stosować miksturę na odporność z imbiru, miodu i cytryny?
Miksturę z imbiru, miodu i cytryny można pić przez cały rok, ale warto po nią sięgać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jak stosować syrop? Codziennie rano dodaj łyżeczkę do ciepłej wody lub herbaty. W przypadku infekcji lub przeziębienia, stosuj od dwóch do trzech razy dziennie. Łyżeczkę syropu możesz też spożywać przed posiłkami, aby wspomóc trawienie.
Mieszanka właściwości miodu, imbiru i cytryny tworzy prawdziwy eliksir zdrowia. Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Zawiera też limonen neutralizujący wolne rodniki i rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne. Zawarte w niej flawonoidy korzystnie wpływają na procesy trawienne. Oprócz tego cytryna oczyszcza organizm z toksyn, poprawia kondycję skóry, wspiera funkcjonowanie wątroby i układu krążenia.
Kolejny bohater "fantastycznej trójki" zasłynął jako lekarstwo, przyprawa i dodatek do herbaty. Mowa o imbirze. Jego korzeń jest bogaty w witaminy i minerały takie jak: witamina C, K, E, A oraz sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź. Imbir jest też cennym źródłem witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Działa wykrztuśnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych czy przeziębień.
Miód, chociaż jest bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka miodu ma ok. 40 kcal, a cukru 20 kcal), to dzięki zawartości cukrów prostych jest łatwo przyswajany przez organizm. Zawiera różnorodne składniki odżywcze, w tym witaminy, minerały, przeciwutleniacze, enzymy i aminokwasy. Posiada właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne - zawiera nadtlenek wodoru, który pomaga hamować rozwój bakterii. Dlatego też świetnie sprawdza się w przypadku infekcji gardła. Jest też pomocny w przypadku kaszlu. Miód wspomaga układ odpornościowy - jego regularne spożywanie może pomóc naturalnie wzmacniać odporność. Oprócz tego miód jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu.
***