Na te dodatki do jajek uważaj. Problemy z trawieniem to dopiero początek

Często zajadamy się nimi na śniadanie, przygotowując z nich jajecznicę, omlet, czy gotując w wodzie. Mowa oczywiście o jajkach, które należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Należy jednak pamiętać, że łączenie jajek z pewnymi dodatkami, może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Jajka to jeden z najzdrowszych, naturalnych produktów spożywczych
Jajka to jeden z najzdrowszych, naturalnych produktów spożywczych123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajko to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, tak łatwo dostępnych i nieobciążających domowego budżetu. Jajka są doskonałym źródłem witamin A, E, D i K, witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, choliny, fosforu, potasu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu, jodu czy selenu.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jajek tygodniowo. Z kolei amerykańskie stowarzyszenie kardiologów uważa, że zdrowy człowiek powinien jeść od 7 do 14 jaj tygodniowo.

Z kolei Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje, że "aktualne badania wskazują, że spożycie jaj - jako części zdrowej, zbilansowanej diety - nie zwiększa znacząco poziomu cholesterolu u większości zdrowych ludzi w tym dzieci. Zważywszy, że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać 1 jajko dziennie".

Z czym nie łączyć jajek?

Różnego rodzaju dodatki do jajek, mogą zdecydowanie zwiększać kaloryczność takiego posiłku, utrudniać trawienie i zmniejszać przyswajanie niezwykle cennych składników odżywczych.

W przypadku jajecznicy powinniśmy zwrócić uwagę na ilość tłuszczu, na którym smażymy jajka. Z jednej strony jest on niezbędny, by organizm przyswoił witaminy i minerały zawarte w jajkach, ale zbyt duża ilość masła, masła klarowanego czy oleju kokosowego wpłynie na większą kaloryczność dania.

Niektóre dodatki do jajek mogą znacząco podnieść kaloryczność posiłku
Niektóre dodatki do jajek mogą znacząco podnieść kaloryczność posiłku123RF/PICSEL

Większa liczba kalorii w posiłku z jajkami w roli głównej pojawi się, gdy zestawimy je wraz z boczkiem i wędlinami. Należy pamiętać, że takie produkty są zazwyczaj przetworzone, co niekoniecznie pozytywnie wpływa na zdrowie.

Jajek, zdaniem wielu ekspertów, nie należy łączyć z owocami, bowiem po ich spożyciu mogą pojawić się problemy trawienne. Ponadto zaleca się, by spożywając jajka, nie jeść w tym samym czasie ziemniaków i ryżu, które nie tylko obciążają układ trawienny, ale i utrudniają wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.

Niektóre opracowania naukowe wskazują, że ryby nie są najlepszym "towarzystwem" dla jajek, ponieważ oddzielne spożywanie tych produktów będzie korzystniejsze dla zdrowia. Zawarta w jajkach awidyna ma utrudniać przyswajanie witaminy B7, której bardzo dobrym źródłem są wspomniane ryby. Na szczęście poddanie jajka obróbce termicznej, np. w postaci gotowania, powoduje rozkład awidyny, dzięki czemu przyswajalność składników odżywczych z innych produktów jest efektywniejsza.

Ostrożność należy również zachować podczas jedzenia jajek i serów. Zbyt duża podaż białka zdecydowanie obciąża nerki. Jajka ugotowane na twardo w akompaniamencie majonezu? Brzmi pysznie, ale podnosi ich kaloryczność, zatem i w tym przypadku zachowajmy zdrowy rozsądek.

Z kolei łączenie jajek z mlekiem, u osób z nietolerancją laktozy, może zakończyć się nieprzyjemnymi "rewolucjami" żołądkowymi.

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press