Na te dodatki do jajek uważaj. Problemy z trawieniem to dopiero początek
Często zajadamy się nimi na śniadanie, przygotowując z nich jajecznicę, omlet, czy gotując w wodzie. Mowa oczywiście o jajkach, które należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Należy jednak pamiętać, że łączenie jajek z pewnymi dodatkami, może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Dlaczego warto jeść jajka?
Jajko to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, tak łatwo dostępnych i nieobciążających domowego budżetu. Jajka są doskonałym źródłem witamin A, E, D i K, witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, choliny, fosforu, potasu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu, jodu czy selenu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jajek tygodniowo. Z kolei amerykańskie stowarzyszenie kardiologów uważa, że zdrowy człowiek powinien jeść od 7 do 14 jaj tygodniowo.
Z kolei Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje, że "aktualne badania wskazują, że spożycie jaj - jako części zdrowej, zbilansowanej diety - nie zwiększa znacząco poziomu cholesterolu u większości zdrowych ludzi w tym dzieci. Zważywszy, że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać 1 jajko dziennie".
Z czym nie łączyć jajek?
Różnego rodzaju dodatki do jajek, mogą zdecydowanie zwiększać kaloryczność takiego posiłku, utrudniać trawienie i zmniejszać przyswajanie niezwykle cennych składników odżywczych.
W przypadku jajecznicy powinniśmy zwrócić uwagę na ilość tłuszczu, na którym smażymy jajka. Z jednej strony jest on niezbędny, by organizm przyswoił witaminy i minerały zawarte w jajkach, ale zbyt duża ilość masła, masła klarowanego czy oleju kokosowego wpłynie na większą kaloryczność dania.

Większa liczba kalorii w posiłku z jajkami w roli głównej pojawi się, gdy zestawimy je wraz z boczkiem i wędlinami. Należy pamiętać, że takie produkty są zazwyczaj przetworzone, co niekoniecznie pozytywnie wpływa na zdrowie.
Jajek, zdaniem wielu ekspertów, nie należy łączyć z owocami, bowiem po ich spożyciu mogą pojawić się problemy trawienne. Ponadto zaleca się, by spożywając jajka, nie jeść w tym samym czasie ziemniaków i ryżu, które nie tylko obciążają układ trawienny, ale i utrudniają wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.
Niektóre opracowania naukowe wskazują, że ryby nie są najlepszym "towarzystwem" dla jajek, ponieważ oddzielne spożywanie tych produktów będzie korzystniejsze dla zdrowia. Zawarta w jajkach awidyna ma utrudniać przyswajanie witaminy B7, której bardzo dobrym źródłem są wspomniane ryby. Na szczęście poddanie jajka obróbce termicznej, np. w postaci gotowania, powoduje rozkład awidyny, dzięki czemu przyswajalność składników odżywczych z innych produktów jest efektywniejsza.
Ostrożność należy również zachować podczas jedzenia jajek i serów. Zbyt duża podaż białka zdecydowanie obciąża nerki. Jajka ugotowane na twardo w akompaniamencie majonezu? Brzmi pysznie, ale podnosi ich kaloryczność, zatem i w tym przypadku zachowajmy zdrowy rozsądek.
Z kolei łączenie jajek z mlekiem, u osób z nietolerancją laktozy, może zakończyć się nieprzyjemnymi "rewolucjami" żołądkowymi.