Najlepsze banany na jelita. Przy zakupie zwróć uwagę na kolor

Banany występują w różnych kolorach, w zależności od stopnia dojrzałości
Banany występują w różnych kolorach, w zależności od stopnia dojrzałości123RF/PICSEL

O czym mówi kolor banana?

  • Zdrowie jelit - skrobia oporna wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
  • Kontrola cukru - pomagają utrzymać niski poziom cukru we krwi.
  • Uczucie sytości - skrobia zapewnia dłuższe uczucie nasycenia.
  • Smak i trawienie - zielone banany mogą być trudniejsze do strawienia i mniej słodkie.
  • Szkodliwość - niedojrzałe banany nie są szkodliwe, jednak u osób z wrażliwym żołądkiem mogą powodować wzdęcia lub dyskomfort.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz banana!
Masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz banana!123RF/PICSEL
  • Źródło energii - słodkie banany szybko dostarczają glukozy.
  • Bogactwo witamin - zawierają witaminę B6, witaminę C, a także potas.
  • Łagodne dla żołądka - mogą pomóc przy problemach z trawieniem, np. przy biegunce.
  • Antyoksydanty - banany w tym stadium zawierają więcej przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy.
  • Łatwość trawienia - miękka konsystencja jest idealna dla osób z problemami trawiennymi.
  • Idealne do wypieków - przejrzałe banany świetnie sprawdzają się w ciastach i smoothie.
  • Wysoki poziom cukru - niewskazane dla osób z cukrzycą.
  • Ryzyko zepsucia - zbyt brązowe banany mogą być już nadgniłe.

Kiedy banan jest zepsuty?

Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze
Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze123RF/PICSEL

Które banany jeść, a które lepiej omijać?

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?