Najlepsze banany na jelita. Przy zakupie zwróć uwagę na kolor

Oprac.: Agnieszka Boreczek

Banany docierają do nas z odległych zakątków świata, głównie z krajów Ameryki Łacińskiej, Karaibów i Afryki Zachodniej. Muszą przemierzyć naprawdę długą drogę, aby wylądować na sklepowych półkach, a potem w naszych domach. Nic więc dziwnego, że różnią się stopniem dojrzałości. Od zielonych, aż po żółte z brązowymi plamkami - które banany są najzdrowsze?

Banany występują w różnych kolorach, w zależności od stopnia dojrzałości
Banany występują w różnych kolorach, w zależności od stopnia dojrzałości123RF/PICSEL

O czym mówi kolor banana?

Banany zmieniają kolor w miarę dojrzewania, przechodząc od zielonego, przez żółty, aż po brązowy. Każdy z tych kolorów wskazuje na inne właściwości odżywcze i wpływ na organizm:

Zielone banany

Zielone banany są niedojrzałe i zawierają dużą ilość skrobi opornej. Skrobia oporna działa jak błonnik pokarmowy, wspierając zdrowie jelit i pomagając w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zielone banany są polecane osobom z cukrzycą oraz tym, którzy chcą kontrolować masę ciała.

Korzyści:

  • Zdrowie jelit - skrobia oporna wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
  • Kontrola cukru - pomagają utrzymać niski poziom cukru we krwi.
  • Uczucie sytości - skrobia zapewnia dłuższe uczucie nasycenia.

Wady:

  • Smak i trawienie - zielone banany mogą być trudniejsze do strawienia i mniej słodkie.
  • Szkodliwość - niedojrzałe banany nie są szkodliwe, jednak u osób z wrażliwym żołądkiem mogą powodować wzdęcia lub dyskomfort.

Żółte banany

Żółte, w pełni dojrzałe banany są najbardziej popularne. Mają słodszy smak, a skrobia oporna przekształca się w łatwo przyswajalne cukry proste. Banany w tym etapie dojrzewania dostarczają energii i są lekkostrawne.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz banana!
Masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz banana!123RF/PICSEL

Korzyści:

  • Źródło energii - słodkie banany szybko dostarczają glukozy.
  • Bogactwo witamin - zawierają witaminę B6, witaminę C, a także potas.
  • Łagodne dla żołądka - mogą pomóc przy problemach z trawieniem, np. przy biegunce.

Brązowe banany

Brązowe banany to owoce bardzo dojrzałe, czasami nawet przejrzałe. W tym stanie mają najwyższy poziom cukrów prostych i są bardzo miękkie. Mimo że wielu ludzi unika brązowych bananów, warto wiedzieć, że nadal są zdrowe.

Korzyści:

  • Antyoksydanty - banany w tym stadium zawierają więcej przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy.
  • Łatwość trawienia - miękka konsystencja jest idealna dla osób z problemami trawiennymi.
  • Idealne do wypieków - przejrzałe banany świetnie sprawdzają się w ciastach i smoothie.

Wady:

  • Wysoki poziom cukru - niewskazane dla osób z cukrzycą.
  • Ryzyko zepsucia - zbyt brązowe banany mogą być już nadgniłe.

Kiedy banan jest zepsuty?

Choć brązowe plamki na skórce są normalne, istnieje cienka granica między przejrzałym a zepsutym bananem. Dość łatwo można to ustalić z pomocą własnych zmysłów. Banany, które nie nadają się do spożycia mają nieładny zapach (kwaśny, sfermentowany), a na ich skórce lub miąższu widoczna lub wyczuwalna jest pleśń. Alarmujący jest zawsze ciemny miąższ oraz zbyt miękka konsystencja (czasem z banana może nawet wylewać się płyn).

Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze
Przejrzałe banany można wykorzystać w domowym deserze123RF/PICSEL

Które banany jeść, a które lepiej omijać?

Ostateczny wybór koloru banana zależy od twoich indywidualnych potrzeb zdrowotnych, ale też preferencji smakowych. Jednakże najbardziej polecamy równowagę, czyli złoty (a właściwie żółty) środek. Energii dodadzą ci żółte banany, te brązowiejące zostaw raczej do wypieków, np. do chlebka bananowego (ale tylko pod warunkiem, że nie są zepsute).

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?