Najlepsze smarowidło do chleba zamiast masła. Tłuszcz z brzucha i ud szybciej zniknie

Smarowanie pieczywa masłem nie jest dobrym pomysłem dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Czym więc je zestąpić? Istnieje znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa - produkt nazywany "masłem bogów". To smarowidło sprawi, że odchudzanie nie będzie dla ciebie męką.

Jako smarowidło do chleba zamiast masła warty wykorzystać jego roślinny zamiennik
Jako smarowidło do chleba zamiast masła warty wykorzystać jego roślinny zamiennik 123RF/PICSEL

Czy można jeść masło będąc na diecie?

Ciężko odmówić sobie pieczywa z masłem - szczególnie ciepłego. Mimo że dla wielu to połączenie smaków jest mistrzostwem, warto pamiętać, że tego rodzaju tłuszczu nie należy nadużywać - szczególnie przez osoby mające m.in. problemy z sercem, nadciśnieniem tętniczym, a także zaburzenia lipidowe (wysoki cholesterol LDL). Masło w diecie powinny również ograniczyć do minimum, a najlepiej odstawić ci, którzy borykają się z nadwagą i otyłością.

Lato to najlepszy czas w roku, który można wykorzystać na rozpoczęcie walki o zdrowie i ładniejszą sylwetkę. To właśnie teraz dostępnych jest najwięcej smacznych polskich warzyw i owoców, pogoda zachęca do aktywnego spędzania wolnego czasu, a wyższe temperatury nakłaniają do picia większych ilości wody.

Zdaniem ekspertów ds. żywienia w diecie redukującej masę ciała nie powinno się zupełnie eliminować pieczywa, a jedynie ograniczyć jego ilość, a chleb czy bułki pszenne zastąpić tym pełnoziarnistym, najlepiej żytnim. Co więc będąc na diecie umieścić na kanapce? Zamiast masła, które jest źródłem niezdrowych, nasyconych tłuszczów, a także ogromnej ilości kalorii (100 g masła to ponad 700 kcal), warto wykorzystać smarowidło, które jest nie tylko znacznie zdrowsze, ale również korzystnie wpłynie a wygląd sylwetki.

Co zamiast masła na kanapkę?

Pełnoziarniste pieczywo z awokado jest wartościowym posiłkiem, idealnym na śniadanie
Pełnoziarniste pieczywo z awokado jest wartościowym posiłkiem, idealnym na śniadanie 123RF/PICSEL

"Masło bogów", o którym mowa zrobić można samodzielnie w prosty sposób. Podstawowym jego składnikiem jest owoc, który zawiera znikome ilości cukru - chodzi o awokado. Ponadto ma też wiele prozdrowotnych właściwości:

  • Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym
  • Jest bogactwem witamin, potasu i kwasu foliowego
  • Jego spożywanie korzystnie wpływa na narząd wzroku
  • Zawiera doskonałą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Dojrzałe awokado idealnie sprawdzi się jako zamiennik masła - z uwagi na jego delikatnie maślaną konsystencję, a z dodatkiem kilku przypraw będzie smakować na pieczywie jeszcze lepiej. Poza tym, że jest zdrowe i odżywcze, ma również o wiele mniej kalorii aniżeli tradycyjne masło - w 100 g zawiera 160 kcal. Oto jak przygotować smarowidło na bazie awokado.

Przepis na "masło bogów"

Oprócz awokado na kapapkę warto dodać ulubione, sezonowe warzywa
Oprócz awokado na kapapkę warto dodać ulubione, sezonowe warzywa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Awokado, z którego chcemy przygotować pastę kanapkową powinno być miękkie. Najpierw należy je umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Łyżką wyjąć miąższ ze skórki i umieścić w misce, a następnie zgnieść widelcem, aby powstała pasta.
  3. Dodać kilka kropek soku z cytryny, odrobinę czosnku granulowanego, soli, pieprzu i opcjonalnie oregano. Wystarczy tylko wymieszać i gotowe!
  4. Na górę warto jeszcze dodać zieleninę - liść sałaty, rukolę czy roszponkę, a także ulubione warzywa - plastry pomidora, ogórka czy rzodkiewki.
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas