Najlepsze smarowidło do chleba zamiast masła. Tłuszcz z brzucha i ud szybciej zniknie
Smarowanie pieczywa masłem nie jest dobrym pomysłem dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Czym więc je zestąpić? Istnieje znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa - produkt nazywany "masłem bogów". To smarowidło sprawi, że odchudzanie nie będzie dla ciebie męką.
Czy można jeść masło będąc na diecie?
Ciężko odmówić sobie pieczywa z masłem - szczególnie ciepłego. Mimo że dla wielu to połączenie smaków jest mistrzostwem, warto pamiętać, że tego rodzaju tłuszczu nie należy nadużywać - szczególnie przez osoby mające m.in. problemy z sercem, nadciśnieniem tętniczym, a także zaburzenia lipidowe (wysoki cholesterol LDL). Masło w diecie powinny również ograniczyć do minimum, a najlepiej odstawić ci, którzy borykają się z nadwagą i otyłością.
Lato to najlepszy czas w roku, który można wykorzystać na rozpoczęcie walki o zdrowie i ładniejszą sylwetkę. To właśnie teraz dostępnych jest najwięcej smacznych polskich warzyw i owoców, pogoda zachęca do aktywnego spędzania wolnego czasu, a wyższe temperatury nakłaniają do picia większych ilości wody.
Zdaniem ekspertów ds. żywienia w diecie redukującej masę ciała nie powinno się zupełnie eliminować pieczywa, a jedynie ograniczyć jego ilość, a chleb czy bułki pszenne zastąpić tym pełnoziarnistym, najlepiej żytnim. Co więc będąc na diecie umieścić na kanapce? Zamiast masła, które jest źródłem niezdrowych, nasyconych tłuszczów, a także ogromnej ilości kalorii (100 g masła to ponad 700 kcal), warto wykorzystać smarowidło, które jest nie tylko znacznie zdrowsze, ale również korzystnie wpłynie a wygląd sylwetki.
Co zamiast masła na kanapkę?
"Masło bogów", o którym mowa zrobić można samodzielnie w prosty sposób. Podstawowym jego składnikiem jest owoc, który zawiera znikome ilości cukru - chodzi o awokado. Ponadto ma też wiele prozdrowotnych właściwości:
- Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym
- Jest bogactwem witamin, potasu i kwasu foliowego
- Jego spożywanie korzystnie wpływa na narząd wzroku
- Zawiera doskonałą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Dojrzałe awokado idealnie sprawdzi się jako zamiennik masła - z uwagi na jego delikatnie maślaną konsystencję, a z dodatkiem kilku przypraw będzie smakować na pieczywie jeszcze lepiej. Poza tym, że jest zdrowe i odżywcze, ma również o wiele mniej kalorii aniżeli tradycyjne masło - w 100 g zawiera 160 kcal. Oto jak przygotować smarowidło na bazie awokado.
Przepis na "masło bogów"
Sposób przygotowania:
- Awokado, z którego chcemy przygotować pastę kanapkową powinno być miękkie. Najpierw należy je umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
- Łyżką wyjąć miąższ ze skórki i umieścić w misce, a następnie zgnieść widelcem, aby powstała pasta.
- Dodać kilka kropek soku z cytryny, odrobinę czosnku granulowanego, soli, pieprzu i opcjonalnie oregano. Wystarczy tylko wymieszać i gotowe!
- Na górę warto jeszcze dodać zieleninę - liść sałaty, rukolę czy roszponkę, a także ulubione warzywa - plastry pomidora, ogórka czy rzodkiewki.