Najzdrowsze chleby w polskich piekarniach. Idealne przy miażdżycy i cukrzycy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Wybór dobrego pieczywa może być trudny. Jaki chleb jest najzdrowszy dla cukrzyków czy sercowców?
Wybór dobrego pieczywa może być trudny. Jaki chleb jest najzdrowszy dla cukrzyków czy sercowców?123RF/PICSEL

Chleb żytni 

Wybierając chleb, sprawdzaj jego skład. Uważaj na sztuczne barwniki, które udają chleb razowy
Wybierając chleb, sprawdzaj jego skład. Uważaj na sztuczne barwniki, które udają chleb razowy123RF/PICSEL

Chleb razowy 

Chleb orkiszowy 

Chleb gryczany 

Chleb gryczany jest idealny zarówno dla cukrzyków, jak i osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi
Chleb gryczany jest idealny zarówno dla cukrzyków, jak i osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi123RF/PICSEL

Chleb drożdżowy czy na zakwasie? 

Jak rozpoznać dobry chleb? Uważaj na triki producentów pieczywa 

  • Uważaj na pieczywo, które wygląda jak razowe. Coraz więcej producentów chce przyciągnąć klientów wizualnie i sztucznie zabarwia chleb za pomocą karmelu lub melasy. Jeśli znajdziesz ten składnik w opisie pieczywa, zrezygnuj z zakupu, taki chleb najprawdopodobniej wcale nie jest razowy. 
  • Dobry chleb razowy powinien sporo ważyć. Jeśli jest lekki, zazwyczaj zawiera spulchniacze, a nie naturalne składniki. 
  • Zwracaj uwagę na skład, dobry chleb zawiera ich zaledwie kilka: mąkę, zakwas, wodę i sól. 
  • Po rozkrojeniu skórka świeżego razowego chleba nie powinna odchodzić od miąższu. Taki chleb nie powinien się też kruszyć, za to powinniśmy poczuć kwaśny zbożowy zapach. 
  • Lepszym wyborem są chleby na zakwasie niż te produkowane na bazie drożdży, warto też kupować pieczywo z dodatkiem ziaren i nasion - wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. 
  • Chleb o dobrym składzie przez tydzień zachowuje swoje właściwości i nie pleśnieje