Najzdrowsze chleby w polskich piekarniach. Idealne przy miażdżycy i cukrzycy

Spożycie chleba w Polsce zmniejsza się każdego roku. Jeszcze kilka lat temu wynosiło ono niecałe 4 kg na osobę w ciągu miesiąca. Dziś jest to znacznie poniżej 3 kg. Gorszym zjawiskiem jest jednak to, że w związku z rosnącymi cenami pieczywa chleby dobrej jakości zastępujemy byle jakimi pszennymi bułkami. Eksperci alarmują, że to prosta droga do nadwagi, obciążenie dla trzustki, wątroby i innych narządów. Sprawdź, które chleby są najzdrowsze i na co zwracać uwagę podczas wyboru pieczywa w sklepie.

Wybór dobrego pieczywa może być trudny. Jaki chleb jest najzdrowszy dla cukrzyków czy sercowców?
Wybór dobrego pieczywa może być trudny. Jaki chleb jest najzdrowszy dla cukrzyków czy sercowców?123RF/PICSEL

Polskie pieczywo słynie z różnorodności, a przede wszystkim indywidualnego smaku. W piekarniach znajdziemy chleb dostosowany do wielu potrzeb - zarówno dietetycznych, jak zdrowotnych. Sprawdź, jaki chleb jest najzdrowszy dla cukrzyków i sercowców, a jaki dla osób zmagających się z chorobami jelit czy żołądka.

Chleb żytni

Chleb żytni uważany jest za najzdrowszy z wielu względów. Powstaje na bazie mąki żytniej z niewielką domieszką mąki pszennej. Charakteryzuje się naturalnie ciemnym kolorem, gęstą konsystencją i charakterystycznym kwaśnym smakiem. Zawiera dużo błonnika, a także cenne witaminy (przede wszystkim z grupy B) i minerały (m.in. żelazo, magnez, fosfor i cynk). Jest zalecany cukrzykom, sercowcom i osobom na diecie redukcyjnej. Żytni chleb syci na długo, a przede wszystkim charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym - znajdujące się w nim węglowodany powoli wchłaniają się do organizmu i nie wywołują skoku glukozy we krwi. Ten rodzaj chleba korzystnie wpływa też na profil lipidowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Chleb żytni może jednak być szkodliwy dla osób zmagających się z refluksem żołądka, problemami z wątrobą czy chorobami jelit. Wszystko ze względu na kwas mlekowy i octowy, które znajdują się w zaczynie niezbędnym do jego wypieku. U wrażliwych osób mogą podrażniać śluzówki przewodu pokarmowego.

Wybierając chleb, sprawdzaj jego skład. Uważaj na sztuczne barwniki, które udają chleb razowy
Wybierając chleb, sprawdzaj jego skład. Uważaj na sztuczne barwniki, które udają chleb razowy123RF/PICSEL

Chleb razowy

Do zdrowego pieczywa zalicza się też chleb razowy. Wytwarza się go z mąki razowej, czyli grubo zmielonego ziarna pszenicy lub żyta. Dzięki temu zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. Wspomaga pracę układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu i ma niski indeks glikemiczny. Jest polecany cukrzykom, osobom z zaburzeniami ze strony układu pokarmowego i walczącym z nadprogramowymi kilogramami. 

Chleb orkiszowy

Mąka orkiszowa to rodzaj bogatej w błonnik, białko i minerały mąki pszennej. Jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą spożywać żytniego pieczywa. Jest lekkostrawny i polecany chorym na refluks czy zmagającym się z zapaleniem jelit. Chleb orkiszowy korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i pomaga też wzmocnić odporność. Cechuje się też stosunkowo niskim indeksem glikemicznym.

Chleb gryczany

Chleb gryczany jest idealny dla osób z miażdżycą czy celiakią. Jest cennym źródłem białka (ale nie zawiera glutenu), błonnika, witamin i minerałów. Zawiera głównie węglowodany złożone i nie wywołuje gwałtownych skoków glukozy we krwi. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększyć ilość tego dobrego. Chleb gryczany jest też lekkostrawny i zawiera bakterie probiotyczne pozytywnie wpływające na trawienie i kondycję jelit.

Chleb gryczany jest idealny zarówno dla cukrzyków, jak i osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi
Chleb gryczany jest idealny zarówno dla cukrzyków, jak i osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi123RF/PICSEL

Chleb drożdżowy czy na zakwasie?

Właściwości chleba wynikają nie tylko z rodzaju mąki, z jakiej jest produkowany. Dużą rolę odgrywa też składnik bazowy do procesu wyrastania ciasta. Pod tym kątem zdecydowanie zdrowszy jest zakwas, czyli mieszanka wody i mąki, która ulega procesowi fermentacji. Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny, nie powoduje wzdęć i jest łatwiej przyswajalny. Ma też właściwości probiotyczne. Pieczywo wytwarzane na bazie drożdży zawiera więcej cukrów prostych, a mniej błonnika.

Jak rozpoznać dobry chleb? Uważaj na triki producentów pieczywa

  • Uważaj na pieczywo, które wygląda jak razowe. Coraz więcej producentów chce przyciągnąć klientów wizualnie i sztucznie zabarwia chleb za pomocą karmelu lub melasy. Jeśli znajdziesz ten składnik w opisie pieczywa, zrezygnuj z zakupu, taki chleb najprawdopodobniej wcale nie jest razowy. 
  • Dobry chleb razowy powinien sporo ważyć. Jeśli jest lekki, zazwyczaj zawiera spulchniacze, a nie naturalne składniki. 
  • Zwracaj uwagę na skład, dobry chleb zawiera ich zaledwie kilka: mąkę, zakwas, wodę i sól. 
  • Po rozkrojeniu skórka świeżego razowego chleba nie powinna odchodzić od miąższu. Taki chleb nie powinien się też kruszyć, za to powinniśmy poczuć kwaśny zbożowy zapach. 
  • Lepszym wyborem są chleby na zakwasie niż te produkowane na bazie drożdży, warto też kupować pieczywo z dodatkiem ziaren i nasion - wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. 
  • Chleb o dobrym składzie przez tydzień zachowuje swoje właściwości i nie pleśnieje

Czytaj także:

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas