Duet idealny. Serce i jelita będą pracować na medal, a skóra będzie młodsza

O pomidorach napisano i powiedziano już wiele: każdy doskonale wie, że powinny się znaleźć w naszej diecie. Choć wiele mówi się o połączeniu tego warzywa z ogórkiem, to nie jest uznawane za najzdrowsze (całkiem niesłusznie). Lepiej jednak połączyć pomidory z oliwą: taki duet świetnie wpłynie na pracę serca oraz innych kluczowych układów organizmu. Dlaczego warto jeść pomidory z oliwą? Sprawdźmy.

Pomidory i oliwa to wspaniałe połączenie. Jedz, kiedy masz na to ochotę
Pomidory i oliwa to wspaniałe połączenie. Jedz, kiedy masz na to ochotę123RF/PICSEL

Pomidory i oliwa: Połączenie antyoksydantów

Co można znaleźć w pomidorach? Substancji prozdrowotnych jest w warzywie bez liku, ale najcenniejszą z nich jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który może minimalizować ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych oraz usuwać nadmiar wolnych rodników i toksyn z organizmu. Likopen najlepiej działa ponadto na układ krążenia, ponieważ pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, co przyczynia się do prewencji zawału i udaru. Dodatek oliwy może spotęgować działanie pomidorów w tej kwestii, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe omega mogą poprawić profil lipidowy.

„Zdrowie na widelcu”: Kuchnia śródziemnomorska. Ratunek dla sercaPolsat Cafe

Duet poprawi twój wygląd!

Pomidory jedzone w towarzystwie oliwy to doskonały sposób, aby zatrzymać młody i zdrowy wygląd skóry na dłużej. To zasługa trzech witamin obecnych w warzywie. Listę otwiera witamina A, która wpływa na regenerację skóry oraz dba o prawidłową kondycję wzroku. Więcej może zaoferować witamina E, która z kolei nazywana jest "witaminą młodości". Dlaczego? Ponieważ wspiera prawidłową budowę włókien kolagenowych, a to przekłada się na mniejszą widoczność zmarszczek oraz ich spłycanie. Witamina K z kolei wpływa korzystnie na jakość krwi oraz pomaga w prawidłowej budowie tkanek organizmu.

Warto zaznaczyć, że te trzy witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach. Co to oznacza? Że lepiej są wchłaniane przez organizm wtedy, kiedy właśnie ta substancja pomaga lepiej je przyswajać. W tej roli oliwa sprawdzi się znakomicie.

Idealny fit posiłek

Pomidory i oliwy to doskonały sposób, aby zatrzymać młody i zdrowy wygląd skóry na dłużej.
Pomidory i oliwy to doskonały sposób, aby zatrzymać młody i zdrowy wygląd skóry na dłużej. 123RF/PICSEL

Pamiętajmy, że świeże owoce i warzywa powinny znaleźć się w diecie, więc pomidor nie jest w tym przypadku wyjątkiem. Dlaczego? Wiadomo już, że ma w sobie wiele cennych witamin, które są niezbędne do życia, ale nie sposób zapomnieć o tym, że to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który działa jak "balsam" na jelita. Pomaga w ich wytężonej pracy, reguluje procesy trawienne, a także pomaga się im oczyszczać. Warto również wspomnieć o fakcie, że pomidory są niskokaloryczne. W 100 g znajduje się tylko 20 kcal. Oczywiście, dodatek oliwy podbija wartości takiej przekąski, ale nie powinno się nimi za bardzo przejmować, ponieważ są to tzw. zdrowie kalorie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas