Nie kupuj filetów bez skóry. Dlaczego warto jeść ryby ze skórą?

Szacuje się, że ludzie zjadają rocznie około 150 mln ton rybiego mięsa. Dobrze wiedzieć, że większość ryb może być zjadana ze skórą. W wielu kulturach rybia skóra jest popularnym przysmakiem. Jak przygotować ją do spożycia i dlaczego warto? Sprawdźmy.

Skóra ryby zawiera wiele cennych składników
Skóra ryby zawiera wiele cennych składników123RF/PICSEL

Ryby - pełnowartościowe białko i NNKT

Rybie mięso jest delikatne w smaku i pełne wartości odżywczych. Obfituje w pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera komplet aminokwasów egzogennych (tych, których ludzkich organizm sam nie wytwarza, a są mu niezbędne do realizacji procesów życiowych) oraz najbardziej pożądany dla zdrowia rodzaj tłuszczów, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E i K.

Ryby o niskiej zawartości rtęci

Jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego, tak i tu, ryba rybie nierówna. Poszczególne gatunki, a nawet okazy, różnią się nie tylko zawartością składników odżywczych, ale również zawartością substancji szkodliwych. W przypadku ryb mówimy głównie o rtęci. Które gatunki ryb mają największą, a które najmniejszą skłonność do wchłaniania rtęci i innych zanieczyszczeń?

Wśród ryb o wysokim zanieczyszczeniu rtęcią wymienia się makrelę królewską, rekina, miecznika i marlina. Średnie zanieczyszczenie mają karp i halibut. Natomiast do ryb o niskiej zawartości rtęci zalicza się:

  • sum,
  • dorsz,
  • flądra,
  • mintaj,
  • łosoś,
  • większość tuńczyków sprzedawanych w puszkach.

Ten podział jest szczególnie ważny, gdy myślimy o zjadaniu ryb ze skórą. Oczywistym jest, że najbezpieczniej spożywać i mięso, i skórę ryb z trzeciej grupy. Bo, co do zasady, rybia skóra nie stanowi większego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia, niż samo rybie mięso.

Jak przyrządzić rybią skórę?

W niektórych krajach rybia skóra jest prawdziwym rarytasem
W niektórych krajach rybia skóra jest prawdziwym rarytasem123RF/PICSEL

Najczęściej wyrzucamy rybią skórę, czy wręcz kupujemy filety bez skóry, podświadomie obawiając się, że ta część ryby jest niesmaczna i bezwartościowa, a to jeden z wielu żywieniowych mitów. Dobrze oczyszczona i dokładnie obrana z łusek, rybia skóra może być zaskakująco smaczna. Jak przekonują jej miłośnicy, najlepsza jest smażona lub grillowana w wysokiej temperaturze - ważne, żeby rybę ułożyć skórą do dołu, a ta stanie się przyjemnie chrupka. Smakosze rybnej skóry odradzają gotowanie ryb ze skórą, zarówno klasyczne, jak i na parze, gdyż skóra stanie się wówczas śluzowata i nieapetyczna.

Rybia skóra przysmakiem kuchni azjatyckiej

Za najsmaczniejszą uznaje się skórę flądry, makreli i łososia. Co ciekawe, w wybranych restauracjach, rybia skóra bywa podawana solo, jako przystawka. Ten przysmak zyskuje na popularności w wielu krajach azjatyckich. Najczęściej jest smażony w głębokim tłuszczu i suto solony, przez co trudno uznać go za przekąskę o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych. Tak przyrządzana nie powinna znaleźć się w jadłospisie osób ze schorzeniami kardiologicznymi. Problemem nie jest jednak sama skóra, która zawiera wiele składników odżywczych, ale sposób przygotowania.

Wartości odżywcze rybiej skóry

Rybia skóra jest m.in. źródłem białka. Nie warto się jej pozbywać
Rybia skóra jest m.in. źródłem białka. Nie warto się jej pozbywać123RF/PICSEL

Wartość odżywcza rybiej skóry, tak jak i mięsa, różni się w zależności od gatunku, a także konkretnego okazu i warunków, w których żyje ryba. Co w niej znajdziemy? Rybia skóra zawiera:

  • białko,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, z naciskiem na witaminę D i E,
  • żelazo, jod i selen.

Rybia skóra - korzyści zdrowotne

Spożywana naprzemiennie - z tłustych i chudych ryb - skóra może pomóc w zaopatrzeniu organizmu w kluczowe dla odporności składniki odżywcze i wesprzeć go w realizacji procesów życiowych. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest oczywiście grillowana wersja rybiej skóry. Jakie przyniesie korzyści? Rybia skóra to:

1.     cenny zastrzyk odporności - zawarta w niej witamina D, selen i kwasy omega-3 są mocnym wsparciem dla systemu immunologicznego, wzmacniają siły obronne organizmu w starciu z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

2.     ważny element diety osób, które unikają białego i czerwonego mięsa albo restrykcyjnie ograniczają jego spożycie. Rybia skóra jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Obecne w śluzie ryb białka, takie jak transferyna i histony, których zadaniem jest ochrona ryb przed patogenami, mają korzystny wpływ na ludzką odporność.

3.     gratisowa porcja składników odżywczych - wyrzucając ją obniżamy wartość odżywczą posiłku o składniki zawarte w skórze, w śluzie i w zewnętrznej partii mięsa, która przylega do skóry. To tak, jak przy obieraniu jabłka - stracimy wiele składników odżywczych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas