Nie pachnie, ale skuteczność jest imponująca. Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Pielęgnujesz swój przydomowy ogródek, w którym dbasz o uprawę ogórków i pomidorów, ale do pobudzenia ich wzrostu nie chcesz używać chemicznych środków? Skorzystaj z patentu naszych babć, które doskonale wiedziały, jak w ekologiczny sposób zatroszczyć się o skarby natury.
Spis treści:
Gnojówka z pokrzywy - właściwości
Gnojówka z pokrzywy - prawdopodobnie dla większości osób już sama nazwa nie budzi pozytywnych skojarzeń, ale w tym przypadku uprzedzenia należy odłożyć na bok. Wszak liczy się przede wszystkim skuteczność takiego specyfiku, który doskonale sprawdzi się w ogrodzie. Co więcej - gnojówka z pokrzywy jest ekologiczna i można ją zrobić bez ponoszenia nakładów finansowych.
Gnojówka z pokrzywy nie tylko wspomoże rośliny w odpowiednim kwitnieniu, ale upora się również ze szkodnikami i ewentualnymi chorobami. Pokrzywa, która jest bazą gnojówki, zawiera w sobie witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histamina, acetylocholina, kwas krzemowy i mrówkowy i fitoncydy. Ponadto pokrzywa to bardzo dobre źródło żelaza, magnezu, wapnia, manganu, krzemu i cynku.
Zawartość tych witamin i minerałów sprawia, że gnojówka z pokrzywy idealnie nadaje się do nawożenia m.in. warzyw.
Czytaj także: Kiszonki i gnojówka z bananów pod róże. Zakop w ziemi, latem nie opędzisz się od kwiatów
Gnojówka z pokrzywy - jak zrobić?
Zobacz również:
Do przygotowania gnojówki należy wykorzystać naczynie drewniane, kamionkowe lub plastikowe. Pamiętajmy, że w takim naczyniu po zrobieniu gnojówki może nieustannie utrzymywać się brzydki zapach, dlatego niewykluczone, że taki pojemnik będzie miał już wyłącznie jedno przeznaczenie. Wybierając pojemnik, unikajmy naczyń metalowych.
Do zrobienia gnojówki najlepiej sprawdzi się młoda pokrzywa, przed bujnym kwitnięciem, którą należy ściąć i pociąć na mniejsze kawałki. Pokrzywę umieszczamy w plastikowym wiadrze i zalewamy dziesięcioma litrami wody. Szybsze gnicie pokrzywy uzyskamy, aplikując do wiadra deszczówkę. Pojemnik powinien być przykryty w taki sposób, by do środka swobodnie wpływało powietrze.
Fermentacja trwa zazwyczaj 2-3 tygodnie, ale proces może trwać krócej lub dłużej w zależności od panujących warunków atmosferycznych, głównie temperatury. Im więcej słońca padającego na naczynie z gnojówką, tym szybszy proces fermentacji.
Tak przygotowaną miksturę odkładamy na kilkanaście dni, aż zacznie fermentować. Co jakiś czas warto wymieszać zawartość wiaderka, by dostarczyć pokrzywie tlen. Gdy pokrzywa sfermentuje, przybierze ciemnego, brunatnego koloru, a podczas jej mieszania nie będzie pojawiać się piana.
Wywar z gnojówki z pokrzywy należy rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:10, gdy mowa o podlewaniu. Natomiast chcąc uzyskać oprysk, rozcieńcz ją w proporcji 1:20.
Co i jak podlewać gnojówką z pokrzywy?
Gnojówka z pokrzywy doskonale sprawdzi się podczas podlewania pomidorów i ogórków, przyspieszając ich rozkwit. Ponadto taki nawóz można z powodzeniem stosować do dyni, papryki, cukinii, kalafiora, selera, ale również róż, iglaków i drzewek owocowych.
Gnojówka oprócz właściwości wspomagających kwitnienie roślin, skutecznie odstrasza z ogrodu mszyce. Gnojówkę z pokrzywy powinniśmy stosować raz w tygodniu.
Pamiętajmy, by gnojówki z pokrzywy nie stosować na cebulę, czosnek, groch, fasolę czy wrzos.